Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

ИИИ компонента

ИИИ компонента ИПА се тиче регионалног развоја и подразумијева подршку у области заштите животне средине, одрживог развоја, развоја саобраћаја и малих и средњих предузећа и конкурентности. Право кориштења средстава из ИИИ компоненте имају само државе са статусом кандидата за чланство у ЕУ и то након усвајања одговарајућих стратешких докумената и децентрализације система управљања. Црна Гора се стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ у децембру 2010. квалификовала за кориштење средстава ИИИ компоненте ИПА. За разлику од пројеката у области И компоненте, који се припремају у форми појединачних пројектних формулара, основ за кориштење средстава ИИИ компоненте је Оперативни програм, који се ради на двогодишњем нивоу и свеобухватно приказује сврху утрошка средстава ИПА кроз одређене приоритете, мјере и операције.

Рад на Оперативном програму отпочео је у марту 2010. и након широког процеса консултација на државном и локалном нивоу, Влада Црне Горе је на сједници одржаној 29. марта 2012. усвојила овај документ којим је предвиђена подршка у реализацији пројеката из области заштите животне средине и саобраћаја. Након тога, документ је достављен Европској комисији на даљу процедуру априла 2012. и исти је усвојен 7. децембра 2012.

Укупна вриједност Оперативног програма износи 26.169.624 € и подијељена је у односу 85% ИПА средства, 15% национално кофинансирање тако да ИПА средства износе 22.235.679 €, а национално кофинансирање 3.923.947 €.
Главни циљ овог Оперативног програма је побољшање животног стандарда и стања животне средине у Црној Гори, у складу с националним политикама и стратегијама, као и с политикама и стандардима ЕУ. Планирана средства у оквиру компоненте ИИИ ће се користити за спровођење пројеката у оквиру сљедећих приоритетних оса:

Оса приоритета И: Унаприједити системе управљања животном средином

Оса приоритета ИИ: Побољшати систем саобраћаја, подстижући еколошки прихватљиве врсте саобраћаја уз посебан акценат на побољшање жељезничке инфраструктуре у циљу пружања квалитетнијих услуга

Оса приоритета ИИИ: Техничка помоћ за подршку у спровођењу ОПРР

Акредитација за децентрализовано управљање ИПА средствима од стране Европске комисије за ИИИ компоненту ИПА додијељена је 25. априла 2014.

Завршна фаза процеса припреме за овај програм је потписивање Финансијског споразума који је 28. октобра 2014. потписан од стране Генералног директора Директората за регионалну и урбану политику Европске комисије, а 5. децембра 2014. потписан од стране националног ИПА координатора. Потписивањем Споразума стекли су се и формални услови за коришћење средстава ове компоненте.

Документи:

СТРАТЕШКИ ОКВИР УСКЛАЂЕНОСТИ 2012-2013

ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМ РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ 2012-2013

Више о ИИИ компоненти ИПА-е
хттп://ец.еуропа.еу/енларгемент/хоw-доес-ит-wорк/финанциал-ассистанце/инструмент-пре-аццессион_ен.хтм