Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

ИВ компонента

ИВ компонента ИПА се односи на развој људских ресурса и подразумијева подршку у области запошљавања, образовања, научног и истраживачког рада и друштвеног развоја. Право кориштења средстава из ИВ компоненте имају само државе са статусом кандидата за чланство у ЕУ и то након усвајања одговарајућих стратешких докумената и децентрализације система управљања. Црна Гора је стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ, у децембру 2010. стекла право на кориштење средстава ИВ компоненте ИПА. Као и за ИИИ компоненту, основ за кориштење средстава ИВ компоненте је Оперативни програм, који се ради најчешће на двогодишњем нивоу и свеобухватно приказује сврху утрошка средстава ИПА кроз одређене приоритете, мјере и операције.

Рад на Оперативном програму отпочео је у марту 2010. године и након широког процеса консултација на државном и локалном нивоу, Влада Црне Горе је на сједници одржаној 29. марта 2012. усвојила овај документ којим је предвиђена подршка у реализацији пројеката из области запошљавања, тржишта рада, образовања, истраживања и социјалне инклузије. Након тога, документ је усвојен од стране Европске комисије 18. октобра 2012.

Укупна вриједност Оперативног програма износи 6.568.240 € и подијељена је у односу 85% ИПА средства, 15% национално кофинансирање, тако да ИПА средства износе 5.583.000 €, а национално кофинансирање 985.240 €.

Главни циљ овог Оперативног програма је промовисање одрживог развоја људских ресурса, модернизација и развој система образовања за обуке и истраживања у Црној Гори у складу са политиком и стандардима ЕУ са посебним фокусом на запошљивост младих, како би се Црна Гора припремила за спровођење и управљање Кохезионом политиком Уније. Планирана средства у оквиру компоненте ИВ ће се користити за спровођење пројеката у оквиру сљедећих приоритетних оса:

Приоритетна оса И: Ефикасне и инклузивне активне мјере запошљавања

Приоритетна оса ИИ: Унапређење знања, вјештина и компетенција за запошљивост и конкурентност

Приоритетна оса ИИИ: Унапријеђење социјалне инклузије

Приоритетна оса ИВ: Техничка подршка

Акредитација за децентрализовано управљање ИПА средствима од стране Европске комисије за ИПА компоненту ИВ додијељена је 28. јула 2014. године. Завршна фаза процеса припреме за овај програм је потписивање Финансијског споразума који је 31. октобра 2014. потписан од стране Генералног директора Генералног директората за запошљавање, социјална питања и инклузију, а 5. децембра 2014. потписан од стране националног ИПА координатора.

Потписивањем Споразума стекли су се и формални услови за коришћење средстава ове компоненте.

Документи:

 

Више о ИВ компоненти ИПА-е
хттп://ец.еуропа.еу/енларгемент/хоw-доес-ит-wорк/финанциал-ассистанце/инструмент-пре-аццессион_ен.хтм