Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

В компонента

В компонента ИПА подразумијева подршку државама кандидатима у области пољопривреде и руралног развоја, у циљу њихове припреме за управљање Заједничком пољопривредном политиком ЕУ. Црна Гора је стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ, у децембру 2010. стекла право на кориштење средстава В компоненте ИПА. Међутим, поред стицања статуса земље кандидата, значајни предуслови за кориштење ових средстава је и усвајање одговарајућих стратешких и програмских докумената, као и испуњавање услова за добијање акредитације за индиректни систем управљања.

Оперативна структура, коју чине Управљачко тијело и Агенција за плаћање (Ипард агенција), и управљачки и контролни систем, који чине Национални фонд, су успостављени. Такође, један од кључних докумената који представља основ за кориштење средстава опредијељених за ову компоненте је Ипард програм, чија припрема је у току и чије усвајање се очекује током 2015.

Овом динамиком, планирано је да Црна Гора оперативно почне да користи средства опредијељена за В компоненту ИПА почетком 2016.

Више о В компоненти ИПА-е