Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

ИПА И (2007-2013)

Како би подржала државе потенцијалне кандидате и кандидате у напорима да испуне критеријуме за чланство у ЕУ, Европска комисија је 2006. одлучила да све дотадашње облике подршке земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство (ЦАРДС, САПАРД, ИСПА, ПХАРЕ, Туркеy Инструментс) обједини у један универзални Инструмент претприступне подршке (Инструмент фор Пре-Аццессион Ассистанце – ИПА).

Овај јединствени инструмент је замишљен као свеобухватна подршка процесу европске интеграције, како у области финансијске подршке, тако и у области техничке и експертске подршке реформама, које се спроводе у земљи. Инструмент ИПА спроводи се кроз више засебних дијелова, односно компоненти, од којих се свака спроводи кроз појединачне пројекте или друге облике спровођења подршке (зависно од компоненте). Сваки пројекат, поред средстава ИПА, мора имати одређени износ средстава националног кофинансирања. Овај износ варира у зависности од компоненте ИПА, врсте пројекта и типа уговора кроз који се пројекат реализује. 

Прописан је у минималном процентуалном износу и креће се од 10% до 15%. У зависности од потреба пројекта, може бити и више од прописаног износа. Ово и остала правила за имплементацију подршке из ИПА дефинисани су у Имплементационој уредби ИПА: 

Уредба_Европске_комисије_бр._7182007.пдф, од 12. јуна 2007.
(Имплементациона регулатива за ИПА), укључујући
Измјене_бр._802010_на_Уредбу _ЕК_7182007.пдф, од 28. јануара 2010.;

Да би се обухватиле главне потребе држава у процесу европске интеграције, подршка из ИПА подршка у земљама потенцијалним кандидатима и кандидатима за чланство спроводи се кроз пет компоненти.