Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Национални координатор за инструмент претприступне подршкеАлександар Андрија Пејовиц


Влада Црне Горе, на сједници од 3. маја 2012. године, именовала је главног преговарача амбасадора Александра Андрију Пејовића за националног координатора за инструмент претприступне подршке (НИПАК).

Национални координатор је задужен за координацију програма помоћи у оквиру Инструмента претприступне подршке (ИПА).

НИПАК управља процесом усклађивања и координације програма за свих пет компоненти ИПА у Црној Гори. Одговоран је за израду годишњих програма за И компоненту ИПА - Подршка транзицији и изградња институција на националном нивоу. Такође, координира учеше државе у релевантним програмима прекограничне сарадње како с државама чланицама тако и с осталим државама које користе средства из ИПА, као и у програмима транснационалне, међурегионалне и сарадње у подручју морског басена у оквиру других инструмената ЕУ.

Национални координатор за ИПА одобрава и доставља Европској комисији годишње и завршне извјештаје о спровођењу програма ИПА, који су дефинисани чланом 38 Оквирног споразума и у члану 61(3) Уредбе о спровођењу програма ИПА.

Именовање НИПАК-а је један од почетних корака у процесу увођења децентрализованог система управљања фондовима ЕУ (ДИС). Увођењем ДИС-а управљање средствима из фондова ЕУ се преноси с Европске комисије на националне структуре, што је уједно и предуслов за коришћење средстава из ИПА ИИИ, ИВ и В компоненте.