Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Котор: Одржана јавна дебата: „ Учешће цивилног сектора у процесу преговора”

Котор: Одржана јавна дебата: „ Учешће цивилног сектора у процесу преговора”
Датум објаве: 04.05.2017 18:29 | Аутор: Министарство европских послова

Испис Штампај страницу


Генерална директорица за координацију, праћење усклађености и праћење спровођења стратегија којима се утврђују јавне политике у Министарству европских послова Зорка Кордић, учествовала је на јавној дебати о учешћу цивилног сектора у процесу преговора која је, у организацији НВО Центар за развој невладиних организација, одржана данас у Котору.

Кордић је указала на отвореност и спремност Министарства европских послова за интензивирање сарадње с локалном самоуправом и невладиним организацијама, посебно у правцу квалитетног приближавања процеса приступања ЕУ грађанима, али и информисања о могућностима за реализацију пројеката који се финансирају из средстава ЕУ. На тој линији је подсјетила на успостављене механизме и значајне пројекте сарадње с цивилним сектором, као и на активности Министарства усмјерене на информисање о програмима прекограничне сарадње и другим програмима ЕУ, попут Европе за грађане и Креативне Европе.

Представник ЦРНВО-а Радош Мушовић је истакао до локалне самоуправе и НВО-и морају бити партнери у кориштењу средстава из европских фондова, као и у процесу информисања грађана о интеграционом процесу. Поручио је да ће ЦРНВО, као кровна организација за све невладине организације, у наредном периоду, у сарадњи с Министарством европских послова интензивирати активности на информисању локалних НВО-а о доступним фондовима ЕУ и позивима за достављање пројеката.

Представница Општине Котор Јелена Вукасовић је пренијела отвореност те општине за активну сарадњу с НВО-има, истакавши да то потврђује опредијељеност локалних органа да је један одсто од планираног буџета општине издвоје за дјеловање НВО-а. Такође је истакла да ће општина Котор у наредном периоду радити на информисању грађана о предностима процеса приступања ЕУ.

Јавна дебата је дио пројекта "Јаче организације цивилног друштва - јача демократија" који је подржан од стране Европске уније. 

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА