Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

САОПШТЕЊЕ: Одржана конференција „Пет година приступних преговора - што смо постигли“

САОПШТЕЊЕ: Одржана конференција „Пет година приступних преговора - што смо постигли“
Датум објаве: 29.06.2017 12:12 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Поводом обиљежавања пет година од званичног почетка приступних преговора, Министарство европских послова Црне Горе, организовало је данас конференцију „Пет година приступних преговора- што смо постигли“.

Конференцију су отворили министар европских послова Александар Андрија Пејовић и шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Ајво Орав.

Министар Пејовић је истакао да број људи и институција укључених у преговоре најбоље показује колико је процес који водимо широк и какав значајан он има за Црну Гору.
Поручио је да су протеклих пет година за Црну Гору биле период значајних и темељитих друштвених промјена захваљујући којима је направљен огроман искорак.

“Сигуран сам да смо за ових пет година значајно оснажили темељна права, унаприједили услове за образовање и мобилност, осигурали бољи квалитет производа и услуга и већу сигурност грађана, успоставили боље стандарде за развој привреде, створили боље услове за домаће произвођаче, сигурнији саобраћај, квалитетније снабдијевање енергијом, здравију и очуванију животну средину”, поручио је министар.

Говорећи о новом контексту и приступу по којем Црна Гора преговара, министар је истакао да више не преговарамо само пуко преношење правне тековине и исписивање закона него данас доказујемо да систем већ производи резултате у пракси што захтијева вријеме. “Као држава региона која је најближа чланству, и у том сегменту предводник региона, наша је улога још захтјевнија и одговорнија, како према нашим грађанима, тако и према окружењу и европским партнерима. Но, својом одлучношћу и посвећеношћу, Црна Гора доказује да је дорасла овом историјском задатку”, поручио је министар Пејовић.

Амбасадор Орав је поручио да процес проширења доноси нову снагу Европској унији и помаже унапређењу квалитета живота у земљама које приступају. Истакао је да се ЕУ радује заједничкој будућности са Црном Гором.
„Стабилан напредак који земља остварује у преговорима о проширењу свједочи томе да се предан рад исплати и да реформе гарантују да ће процес тећи даље“, поручио је амбасадор.
Он је такође, указао да су ЕУ, њена правна тековина, као и политика проширења временом еволуирали, те да је као резултат тога, процес постао захтјевнији него у претходним рундама проширења, али да наставља да буде вођен принципом сопствених заслуга.

У панелу под називом: „Резултати реформи – поглед из другог угла”, представници Европске комисије, невладиних организација, академске и пословне заједнице су размијенили мишљења о резултатима које је Црна Гора остварила током пет година вођења приступних преговора, као и о предстојећим обавезама и изазовима на путу према пуноправном чланству у ЕУ. На панелу су говорили Томас Хаглајтнер, вршилац дужности шефа Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу, Јована Маровић, извршна директорка НВО Политикон, Светлана Вуксановић, предсједница Уније послодаваца Црне Горе и др Анета Спаић, професорица на Правном факултету.

Конференција је организована у сарадњи са у сарадњи с Пројектом техничке подршке „Јачање капацитета црногорске управе за процес приступања ЕУ и кориштење ИПА ИИ инструмента који је финансиран је од стране Европске уније.

Видео и фото материјал са конференције је доступан на серверу Владе.

Овдје можете преузети уводно обраћање министра Пејовића. ( преузмите )


МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА