Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Пејовић учествовао на Бледском стратегијском форуму

Министар Пејовић учествовао на Бледском стратегијском форуму
Датум објаве: 05.09.2017 12:47 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу Видео Видео


МЕПСолидарност држава чланица и заједнички одговор на унутрашње и вањске кризе, уз афирмацију мјеста и улоге ЕУ као значајног геополитичког актера на међународној сцени, учиниће Унију јачом, допринијети повратку повјерења у европски пројект и јачању свијести о заједничкој будућности европских држава, поручио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић учествујући на Бледском стратешком форуму, у оквиру панела посвећеног функционисању и будућности ЕУ.

Министар је указао на значај недавно усвојене римске декларације, и потребу да се, кроз рјешавање проблема у области запошљавања, социјалних права, солидарности и једнаких шанси за све, ЕУ поново приближи својим грађанима. Такође, је истакао важност доброг функционисања јединственог тржишта и осигурања слободног кретања људи, роба, услуга и капитала, које представљају његов темељ, за стални економски развој и унапређење стандарда живота грађана. Истакао је да државе чланице морају бити јединствене у одговору на глобалне изазове и заштити заједничких интереса и темељних вриједности и циљева.

У оквиру овог панела су говорили и представници институција ЕУ и министри вањских и европских послова држава чланица Уније.

МЕППанелисти су истакли да кризе с којима се посљедњих година суочава ЕУ, посебно економско – финансијска и миграцијска, нарушиле повјерење између држава чланица и односе између институција ЕУ и указали на потребу превазилажења појединачних преокупација и повратка изворној идеји и циљевима на којима се темељи Унија, прије свега онима који се односе на јединствено тржиште, шенгенску област и посвећеност међународној трговини. Истакли су да је, шездесет година након римских уговора, Европи потребна солидарност и заједнички приступ у рјешавању проблема и трасирању заједничке будућности.

Учесници панела су поручили да се Европска унија мора консолидовати и поново успоставити као бастион мултилатерализма и слободне и поштене трговине на глобалној сцени.

На маргинама Форума, министар је имао одвојене састанке с министрима вањских послова Словачке и Румуније, Мирославом Лајчаком и Теодором-Вјорелом Мелешкануаом, министрицом европских послова Француске Натали Лоазо и државним секретаром за европске послове у Министарству вањских послова Словеније Истоком Мирочичем.

Саговорници министра Пејовића су поздравили резултате које Црна Гора остварује у процесу приступања ЕУ и пренијели пуну политичку и техничку подршку својих држава за успјешан наставак реформи у свим областима. На састанцима је било ријечи о предстојећим обавезама и плановима Црне Горе у циљу отварања преосталих, као и рада на испуњавању услова за затварање преговарачих поглавља и у том контексту су договорени конкретни облици сарадње и експертске подршке у приоритетним областима.

Покривалица са састанка министра Пејовића и министра Лајчака

Покривалица са састанка министра Пејовића и министрице  Лоазо

Покривалица са састанка министра Пејовића и министра Мелешкануа

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА