Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Свечано потписана Декларација о намјери за успостављање Међународног научног института на простору Југоисточне Европе

Свечано потписана Декларација о намјери за успостављање Међународног научног института на простору Југоисточне Европе
Датум објаве: 25.10.2017 14:31 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


МЕПДекларација о намјери за успостављање Међународног научног института на простору Југоисточне Европе свечано је потписана данас, 25. октобра у ЦЕРН-у (Женева), од стране осам земаља Региона. На Министарској конференцији учествује црногорска делегација коју предводи министарка науке, др Сања Дамјановић и министар европских послова, мр Александар Андрија Пејовић.

Декларацију су потписали: министар образовања, спорта и омладине Албаније Ервин Демо, министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић, савјетник министра образовања и науке Бугарске Костадин Костадинов, министар образовања, науке и технологије Косова Схyqири Бyтyqи, министарка образовања и науке Македоније Рената Дескоска, државни секретар у Министарству образовања, науке и технолошког развоја Србије Владимир Поповић, државни секретар у Министарству образовања, науке и спорта Словеније Томаж Бох, док је испред Владе Црне Горе Декларацију потписала министарка науке Сања Дамјановић.

-Ово је заиста посебан дан, јер по први пут у историји представници земаља Југоисточне Европе разматрају могућност да се упостави регионални међународни институт. Ово је, такође, посебан дан за мене лично, јер сам и сама учесник у догађају. Посебно ми је драго што је регион брзо схватио значај овог пројекта, као и бенефита које ће нам донијети, јер има могућност да изврши економску, научну и технолошку трансформацију земаља региона, казала је министарка Дамјановић након свечаног потписивања. 

Обраћајући се учесницима скупа, министар европских послова Александар Андрија Пејовић је изразио увјерење да ће потписивање данашње Декларације и оснивање Института осигурати додатну финансијску подршку Европске уније у области науке и истраживања за унапријеђење образовања младих научника, технолошки трансфер из најпрестижнијих европских лабораторија и јачање сарадње у области науке. 

МЕППејовић је истакао да је потребно сагледати могућност повлачења средстава за реализацију пројеката из ове области која су на располагању из европских фондова, имајући у виду да је повезивање држава региона међусобно и са Европском унијом, кроз науку и истраживање, препознато као фактор који генерише стварање нових радних мјеста и динамичнији економски раст и развој.

Некадашњи директор ЦЕРН-а и творац Иницијативе проф. др Хервиг Шопер казао је у изјави за медије да га радује што је коначно направљен први формалан  искорак у реализацији пројекта, који је рађен по принципу ЦЕРН-овог модела и у духу науке за мир.

-Драго ми је што ће након данашњег потписивања Иницијатива постати регионални пројекат. Такође, надам се да ће овај Регион успјети да оствари бенефит управо од науке и технологије, а што је од изузетне важности прије свега за младе људе и њихову едукацију, изјавио је проф. Шопер

Министарка образовања и науке Македоније Рената Дескоска казала је да та земља од самог почетка снажно подржава ову идеју и активно ће учествовати у даљој реализацији пројекта.

-Драго нам је да Регион има прилику да се повеже, као и да Македонија пружи свој допринос, прокоментарисала је министарка Дескоска

Данашње потписивање Декларације о намјери за оснивање Института ће првобитну Иницијативу трансформисати у регионални пројекат. Успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе је пројекат који би знатно утицао на економски развој земаља региона, отворио могућности за нова радна мјеста, а посебно би утицао на смањење одлива талената, што представља један од највећих проблема у нашем региону. 

Декларацијом о намјери се, између осталог, успоставља сарадња између страна потписница у области науке, технологије и индустрије, као и едукација и обука талентованих младих људи и инжењера заснована на трансферу знања и технологија из европских центара. 

Двије групе међународних реномираних експерата тренутно раде на изради техничке спецификације пројеката за обје опције Института. Први нацрти спецификација пројеката биће представљени у Црној Гори крајем октобра, а завршне верзије на научном Форуму у Трсту, који организују међународни институт ИЦТП и Министарство науке Црне Горе. Такође, на Форуму ће учествовати представници Европске комисије, УНЕСЦО-а, ЦЕРН-а и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА). 

ФОТО И ВИДЕО САДРЖАЈ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ВЛАДИНОГ СЕРВЕРА

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ