Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

САОПШТЕЊЕ: У Анкони одржан шести састанак Одбора за надгледање Јадранско-јонског трансанционалног програма (АДРИОН)

САОПШТЕЊЕ: У Анкони одржан шести састанак Одбора за надгледање Јадранско-јонског трансанционалног програма (АДРИОН)
Датум објаве: 26.10.2017 16:19 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


На шестом састанку Одбора за надгледање Јадранско-јонског трансанционалног програма (АДРИОН), који је одржан 25. октобра 2017, у Анкони, Италија, најављено је објављивање другог позива за достављање предлога пројеката у првој половини 2018.
 
Представници осам програмских земаља договорили су да ће други позив бити рестриктивног карактера, тематски ограничен на области које ће највише допринијети остварењу циљева Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР). У сарадњи с координаторима приоритетних области ЕУСАИР, одлучено је да ће највећа средства бити опредијељена за пројекте из области заштите животне средине, оц̌ување биодиверзитета и копнених екосистема, а подржаће се и активности у областима социјалних иновација, одрживог туризма и природне и културне баштине, као и унапређења система поморског саобраћаја и интермодалних саобраћајних веза.
 
Такође, утврђена је коначна листа одобрених пројеката у оквиру првог позива, са 34 пројекта вриједности 37,4 милиона еура средстава ЕУ, од чега корисници средстава ИПА имају на располагању 6,2 милиона. Црногорске институције и организације су учешћем у 18 одабраних пројеката оствариле подршку од 1,8 милиона еура, а уговарање свих пројеката очекује се до краја године.