Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Европски дан у Гусињу: Искористити европске фондове за развој

Европски дан у Гусињу: Искористити европске фондове за развој
Датум објаве: 06.11.2017 13:42 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Локалне самоуправе очекују бројне обавезе у процесу приступања, али су им на располагању и бројне могућности из европских фондова чије је ефикасно кориштење предуслов за унапређење квалитета живота грађана, оцијењено је током разговора министра европских послова Александра Андрије Пејовића и предсједнице општине Гусиње Анеле Чекић.

Министар Пејовић је, са сарадницима, посјетио Гусиње у склопу пројекта Европски дан у твом граду, у оквиру којег је имао састанак с челним људима Општине, учествовао на јавној трибини Ипа 2014-2020 – могућности за локалне самоуправе“ и посјетио Основну школу „Џафер Никочевић“.
МЕПМЕП
Министар је указао на значајне могућности које су Гусињу на располагању из фондова ЕУ, подсјетивши на досадашње пројекте у овој регији који су били усмјерени на јачање службе спасавања, животне средине и разноликости НП Проклетије, сеоског туризма, прикупљања отпада и многе друге. Нагласио је да је у правцу њиховог ефикасног привлачења неопходно јачати капацитете запослених у Општини. Поручио је да Гусиње може рачунати на пуну подршку Министарства европских послова, као и заједничких секретаријата појединачних програма, у свим фазама пројектног циклуса.

Предсједница Општине Анела Чекић је истакла да су органи локалне власти опредијељени да, у сарадњи и партнерству с органима државне управе и организацијама цивилног друштва, раде на јачању административних капацитета неопходних за напредак у процесу европске интеграције. Поручила је да ће општина Гусиње активно радити на примјени европских стандарда, али и на изградњи капацитета за привлачење средстава из европских фондова који ће допринијети развоју Општине.

Саговорници су размМЕПијенили мишљење о резултатима досад реализованих пројеката сагласивши се да су пред општином Гусиње одличне могућности, будући да се налази на програмском подручју више програма, попут билатералних с Албанијом, Србијом и Косовом, Интерег Ипа за Италију, Албанију и Црну Гору, као и три транснационална програма, Дунавском, Медитеранском и Јадранско-јонском. Генерална директорица за европске фондове Ивана Глишевић Ђуровић је представила могућности из нове финансијске перспективе које су на располагању Гусињу истакавши да је средином новембра планирана објава Првог позива за достављање предлога пројеката у ковиру програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, а током 2018. други позиви у оквиру прогрма Црна Гора – Албанија, Црна Гора – Косово, Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора и АДРИОН-а.

Током посјете Основној школи „Џафер Никочевић“, министар је с основцима, као и средњошколцима из одјељења Средње мјешовите школе „Бећо Башић“ разговарао о процесу приступању Црне Горе ЕУ, њиховом виђењу Уније и очекивањима од будућег чланства.

Видео и фото материјал са посјете је доступан на серверу Владе.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА