Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Брисел: Напредак црногорске пољопривреде на европском путу

Брисел: Напредак црногорске пољопривреде на европском путу
Датум објаве: 06.11.2017 17:55 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Црна Гора је остварила резултате у процесу приступања Европској унији у области пољопривреде, оцијењено је данас у Бриселу, на десетом састанку Пододбора за пољопривреду и рибарство.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја презентовали су напредак који је остварен од претходног састанка одржаног у Подгорици у октобру 2016. године, у областима пољопривреде и руралног развоја, безбједности хране, ветеринарске, фитосанитарне политике и рибарства.

Представници Европске комисије оцијенили су да је Црна Гора остварила добар напредак у областима везаним за три преговарачка поглавља, што је посебно значајно с обзиром да су досадашње обавезе из приступања биле веома захтјевне. На састанку је истакнута потреба да се настави заједнички и посвећен рад, јер слиједи још интензивнија фаза даљег усклађивања са ЕУ политиком, имплементације усвојених прописа, а све у циљу припреме, како институција, тако и пољопривредних произвођача за ЕУ.

Представници Министарства су на данашњем састанку подсјетили да су спроведене све активности које су у складу са акционим плановима за преговарачка поглавља 11, 12 и 13. Искористили су прилику да представнике ЕК упознају и са новинама у Агробуџету за 2017. годину, а које су конципиране у правцу усклађивања са ЕУ политикама, а истовремено пажљиво усклађене са могућностима и потребама црногорских пољопривредника. Дио извјештаја био је посвећен активностима које су показатељ напретка у областима безбједности хране и рибарства.  

Посебно су издвојени напори које је Влада Црне Горе улагала у процес акредитације оперативне структуре како би се званично отпочело са спровођењем Програма развоја пољопривреде и руралних подручја у оквиру ИПАРД ИИ 2014-2020 (ИПАРД ИИ програма), и кроз који ће црногорској пољопривреди, односно произвођачима, бити на располагању 39 милиона еура бесповратне подршке из претприступних фондова.

Састанак Пододбора био је прилика да се представницима ЕК обаве разговори на теме значајне за пољопривредне произвођаче, у дијелу динамике усклађивања црногорске пољопривреде са стандардима ЕУ, усвајања нових закона, и оно што је најважније – квалитетну имплементацију тих прописа. Посебно је истакнута важност усклађивања регулативе у области пољопривреде, јер иза тога стоји припрема за усвајање и примјену стандарда ЕУ, што у крајњем има опипљиве бенефите за пољопривреднике и грађане Црне Горе.

Представници Министарства пољопривреде и Европске комисије изразили су обострано задовољство због добре сарадње на институционалном нивоу, која ће, како је оцијењено, бити значајан фактор успјеха и у даљим заједничким активностима на плану развоја црногорске пољопривреде.  

 

 

Министарство пољопривреде и руралног развоја

Министарство европских послова