Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Подршка Чешке у процесу европске интеграције немјерљива

Подршка Чешке у процесу европске интеграције немјерљива
Датум објаве: 08.11.2017 12:58 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Црна Гора и Чешка су увијек имале квалитетну и плодотворну политичку и експертску сарадњу, која неће изостати ни у наредном периоду, оцијењено је на наступном састанку министра европских послова Александра Андрије Пејовића и амбасадора Чешке у Црној Гори Карела Урбана.

Министар Пејовић је подсјетио да је Чешка помагала Црној Гори кроз тридестетак различитих догађаја у оквиру Тајекс инструмента, кроз експертске мисије, студијске посјете и радионице. Нарочито је исказао захвалност за помоћ приликом предсједавања Чешке ЕУ током 2009. године, када је разматрана црногорска апликација за чланство. Осврнуо се на конкретну сарадњу кроз Твининг пројекат Административне подршке Управи царина, који је био укупне вриједности од миллион еура, чији је корисник било Министарство финансија.

Министар Пејовић и амбасадор Урбан су разговарали и о конкретном доприносу Вишеградске групе чија је Чешка активна учесница процесу европске интеграције Западног Балкана.

Амбасадор Урбан је истакао да ће Чешка наставити да пружа снажну политичку и експертску подршку Црној Гори на путу интеграције у Европску унију. У том контексту, договорено је интензивирање комуникације и подршке након формирања Владе у циљу што квалитетније припреме Црне Горе за чланство у ЕУ.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА