Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Пејовић на сједници Одбора за европске интеграције: представљен напредак у европској интеграцији

Министар Пејовић на сједници Одбора за европске интеграције: представљен напредак у европској интеграцији
Датум објаве: 09.11.2017 11:22 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Министар европских послова Александар Андрија Пејовић учествовао је данас у раду 12. и 13. сједнице Одбора за европске интеграције на којима је разматрано и прихваћено више докумената из процеса приступања Црне Горе ЕУ.

Министар је члановима Одбора представио седми полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у ЕУ, за период јануар – јун 2017, петнаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у ЕУ, за период јул – септембар 2017, трећи квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе ЕУ 2017-2018, као и полугодишње извјештаје о реализацији акционих планова за 23. и 24. поглавље за период јануар – јун 2017.
МЕП
Министар је представио реализоване активности у областима политичког дијалога с ЕУ, преговора о приступању ЦГ Европској унији, информисања јавности о процесу приступања Европској унији, спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању, усклађивања законодавства Црне Горе с правном тековином Европске уније и Инструмента за претприступну подршку – ИПА. Подсјетио је да су, током извјештајног периода отворени преговори у поглављима 1. Слобода кретања робе и 22. Регионална политика и координација структурних фондова, привремено затворено поглавље 30. Вањски односи и усвојена преговарачка позиција за 17. поглавље Економска и монетарна унија, чиме је Влада задржала добру динамику у вођењу преговарачког процеса.
Представљајући спровођење Програма приступања Црне Горе ЕУ 2017-2018, министар је истакао да се реализација обавеза одвија задовољавајућом динамиком. Поручио је да је у прва три квартала 2017, од 259 обавеза испуњено 187, односно 72 одсто, кроз доношење 159 законских и подзаконских аката и 28 стратегијских докумената.

У дијелу сједнице посвећене реализацији акционих планова за поглавља Правосуђе и темељна права и Правда, слобода и безбједност, министар Пејовић је информисао о степену испуњености дефинисаних обавеза за првих шест мјесеци 2017. Истакао је да је, у акционом плану за 23. поглавље, од укупно приспјеле 194 мјере, реализовано или се у континуитету реализује 133 мјере односно 69%.
МЕП

Када је ријеч о реализацији акционог плана за 24. поглавље, министар је саопштио да је од 170 доспјелих мјера реализовано или се континуитету реализује 125, односно 73 % укупног броја доспјелих мјера.

Сједницу је обиљежила конструктивна размјена мишљења у вези с тачкама дневног реда.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА