Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана сједница Комисије за европске интеграције

Одржана сједница Комисије за европске интеграције
Датум објаве: 10.11.2017 11:13 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


У Подгорици је данас одржана пета сједница Комисије за европске интеграције којом је предсједавао министар европских послова Александар Андрија Пејовић.

Чланови Комисије су размотрили резултате у реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији 2017-2018. за прва три квартала текуће године, пресјек стања у реализацији обавеза из четвртог квартала, као и процес припреме Програма приступања Црне Горе ЕУ 2018- 2020.

Министар Пејовић је оцијенио да се динамика спровођења обавеза из Програма приступања одвија добром динамиком што потврђује чињеница да степен реализације у прва три квартала износи 76 одсто.

Он је подсјетио да је, током прва три квартала 2017, највећи број закона и подзаконских аката планиран у поглављима 12 . Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор, 15. Енергетика и 1 . Слобода кретања робе, док је највећи број стратегијских докумената планиран у поглављима 24. Правда, слобода и безбједност, 17. Економска и монетарна унија и 29. Царинска Унија.

Истакао је задовољство чињеницом да стопостотну реализацију укупних активности биљеже поглавља 16. Порези, 21. Транс-европске мреже, 22. Регионална политика и координација структурних инструмената, 26. Образовање и култура и 29. Царинска унија.

Говорећи о изради новог Програма приступања Црне Горе ЕУ за период 2018-2020, министар је указао да ће нови документ задржати постојећу структуру која обухвата стратегијски, законодавни и административни оквир, уз допуну стратегијског и законодавног оквира у статусном дијелу актима који су донијети у 2017, као и повезивање нове правне тековине коју треба пренијети у национални правни систем, с одговарајућим стратегијским документима и прописима.

Чланови Комисије су договорили даљу динамику рада на изради овог документа, кроз координацију обавеза свих ресора и спровођење јавних консултација с цивилним сектором у циљу припреме што квалитетнијег и свеобухватнијег документа.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА