Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Састанак Пејовић - Димитров: Договорено интензивирање сарадње у процесу европске интеграције

Састанак Пејовић  - Димитров: Договорено интензивирање сарадње у процесу европске интеграције
Датум објаве: 12.11.2017 18:08 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


МЕП

Министар европских послова Александар Андрија Пејовић разговарао је с министром вањских послова Македоније Николом Димитровим, у Скопљу, на маргинама конференције посвећене изградњи капацитета и регионалној сарадњи у процесу европске интеграције Западног Балкана.

На састанку је изражено обострано задовољство сарадњом Црне Горе и Македоније у процесу приступања ЕУ, нарочито кроз Заједнички одбор између Црне Горе и Македоније.

Два министра су разговарали о активностима које двије државе спроводе у процесу европске интеграције, политичкој и економској ситуацији у региону, изазовима с којима се суочава ЕУ, те напорима усмјереним на даље напредовање држава Западног Балкана према чланству у ЕУ. Усагласили су се да поруке из ЕУ носе позитивну причу и изразили очекивања да ће бугарско предсједништво, фебруарска стратегија ЕК за убрзано приступање Црне Горе и Србије ЕУ, те самит лидера Западног Балкана и ЕУ 17. маја 2018. у Софији допринијети артикулисању очекивања и планова за државе Западног Балкана на њиховом путу према чланству у ЕУ.

Министар Димитров је похвалио резултате и напредак који је Црна Гора остварила истакавши да Македонија рачуна на црногорско искуство и наставак подршке у процесу приступања. Министар Пејовић је нагласио да је Црна Гора спремна пренијети експертизу и искуство у свим областима приступних преговора а саговорници су договорили интензивирање сарадње, нарочито у преношењу црногорског искуства у преговарачком поглављу 31 – Вањска, безбједносна и одбрамбена политика.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА