Manja slova Veća slova RSS
>

Sastanak Pejović - Dimitrov: Dogovoreno intenziviranje saradnje u procesu evropske integracije

Sastanak Pejović  - Dimitrov: Dogovoreno intenziviranje saradnje u procesu evropske integracije
Datum objave: 12.11.2017 18:08 | Autor: MEP

Ispis Štampaj stranicu


MEP

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Makedonije Nikolom Dimitrovim, u Skoplju, na marginama konferencije posvećene izgradnji kapaciteta i regionalnoj saradnji u procesu evropske integracije Zapadnog Balkana.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Makedonije u procesu pristupanja EU, naročito kroz Zajednički odbor između Crne Gore i Makedonije.

Dva ministra su razgovarali o aktivnostima koje dvije države sprovode u procesu evropske integracije, političkoj i ekonomskoj situaciji u regionu, izazovima s kojima se suočava EU, te naporima usmjerenim na dalje napredovanje država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU. Usaglasili su se da poruke iz EU nose pozitivnu priču i izrazili očekivanja da će bugarsko predsjedništvo, februarska strategija EK za ubrzano pristupanje Crne Gore i Srbije EU, te samit lidera Zapadnog Balkana i EU 17. maja 2018. u Sofiji doprinijeti artikulisanju očekivanja i planova za države Zapadnog Balkana na njihovom putu prema članstvu u EU.

Ministar Dimitrov je pohvalio rezultate i napredak koji je Crna Gora ostvarila istakavši da Makedonija računa na crnogorsko iskustvo i nastavak podrške u procesu pristupanja. Ministar Pejović je naglasio da je Crna Gora spremna prenijeti ekspertizu i iskustvo u svim oblastima pristupnih pregovora a sagovornici su dogovorili intenziviranje saradnje, naročito u prenošenju crnogorskog iskustva u pregovaračkom poglavlju 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA