Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ефикасна и професионална јавна управа императив успјешне интеграције у ЕУ

Ефикасна и професионална јавна управа императив успјешне интеграције у ЕУ
Датум објаве: 29.11.2017 12:19 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Ефикасна и професионална државна управа, способна да изнесе све реформске процесе и буде успјешан и одговоран сервис грађана је императив процеса европске интеграције који тражи образоване, информисане и посвећене службенике, поручио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић на отварању скупа поводом ИИ циклуса Схеме мобилности за младе професионалце Западног Балкана. У оквиру овог програма ће пет црногорских државних службеника имати прилику да своје професионалне вјештине унапређују на престижним европским образовним институцијама и размијене искуства у областима од значаја за процес европских интеграција са колегама из земаља региона.

Министар је подсјетио да је циљ Схеме, која је покренута на Самиту у Паризу, у јулу 2016, промовисање нове генерације јавних службеника из држава Западног Балкана која ће бити носилац реформи у процесу приступања ЕУ.
МЕП
Истакао је да је кроз јачање професионалних контаката учесника, унапређење разумијевања, те размјену знања и искустава, прва фаза Схеме мобилности остварила позитиван утицај на два кључна аспекта приступног процеса, реформу јавне управе и регионалну сарадњу.

Нагласио је да су могућности које нуди наставак овог програма од изузетног значаја за све захтјевније фазе процеса европске интеграције и пренио очекивање да ће стечена знања, као и менторски рад у институцијама држава региона допринијети даљој изградњи професионалних капацитета, а тимски дух и размјена искуства постати залог ефикаснијег, транспарентнијег и извјеснијег напредовања на путу према Европској унији. „Ови млади људи ће, након приступања Црне Горе Европској унији, бити достојни представници црногорске администрације у европским институцијама“, поручио је министар Пејовић.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Ајво Орав је истакао да јавна администрација мора бити ефикасна, заснована на заслугама, транспарентна и поуздана на свим нивоима. Поручио је да све земље Западног Балкана на путу према ЕУ морају професионализовати своју јавну управу, како би боље служила потребама грађана и била у стању да изнесе процес приступања ЕУ. Додао је да се то може остварити само улагањем у млади кадар што ЕУ и ради кроз програм попут овога.

Директорица Канцеларије Британског савјета у Црној Гори Вања Маџгаљ је поручила да овакви пројекти доприносе имплементацији изузетно захтјевног процеса реформе јавне управе у којем се Црна Гора тренутно налази, посебно у дијелу развоја људских ресурса. Изнела је увјерење да ће овакви пројекти допринијети продубљивању регионалне сарадње и убрзању процеса интеграција, кроз заједничко учење и дијељење расположивих ресурса. Саопштила је да је пет државних службеница из министартава финансија, вањских послова, унутрашњих послова , рада и социјалног старања, као и Генералног секретаријата Владе, добиле јединствену прилику да учествују у програму и изнијела увјерење да ће искуство које стекну у оквиру програма, бити вриједан допринос даљем унапређењу рада институција јавне управе и процесу европске интеграције.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА