Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

САОПШТЕЊЕ: Европа непобитан дио црногорског идентитета

САОПШТЕЊЕ: Европа непобитан дио црногорског идентитета
Датум објаве: 29.11.2017 15:23 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


„Црна Гора је увијек била дио Европе, што је непобитан дио у нашем идентитету“, поручио је министар европских послова Александар Андрија Пејовић на отварању конференције Европски хоризонти 1917. – значај и научене лекције који је организовала НВО Центар за демократску транзицију.

Истакао је да на Европу гледамо као на дом различитих народа и култура којима су разумјевање, толеранција и поштовање заједничке вриједности, због чега се Црна Гора се све јаче укључује у обликовање европске будућности својим приступањем.

„Овај никад раније покушан и по свему изузетно комплексан наднационални и интегративни експеримент који зовемо Европском унијом је и за нас у Црној Гори одговор на низ страхова које можемо имати, да се не понове не само ратни ужаси XX вијека, него и оно што се десило с нашом државом и нацијом, да се изгубимо и нестанемо деценијама и онда се једва изборимо за повратак прво на данашњи дан прије 74 године, а онда и маја 2006“, поручио је министар.
МЕП
Он је нагласио да наши хоризонти, морају бити окренути будућности, миру, сарадњи, јединству на неким правилнијим основама с више поштовања. „Вјерујем да треба да будемо сретни што данас имамо оквир који је 1917. недостајао и због којег можемо бити сигурнији у своју будућност и мирнији у погледу онога што нас чека као државу и нацију. И зато су хоризонти данас свјетлији, динамичнији и прихватљивији. Јер смо, надам се, научили довољно у ових протеклих стотину годину“, рекао је министар.

Предсједница Управног одбора НВО Центар за демокртаску транзицију Милица Ковачевић је поручила да данас на другачији начин говоримо о Европи и европским интеграцијама. Истакла је да данас говоримо о културним и демократским вриједностима, систему на којем почива Европа, начину на који су се вриједности стварале и мијењале, те колико ми у Црној Гори дијелимо те заједничке вриједности.

„Наш кључни циљ је да покажемо да Европу не чини само захтјевни бирократски процес преговора или обавезе које државе имају у њему, да нас Европљанима не чине само износи новца које ћемо добити из ЕУ фондова или знање о историји стварања ЕУ, већ и систем демократских и културних вриједности који се стварао кроз вјекове“, поручила је Ковачевић.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА