Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Пејовић у Риму: Снажна подршка Италије приступању Црне Горе ЕУ

Министар Пејовић у Риму: Снажна подршка Италије приступању Црне Горе ЕУ
Датум објаве: 05.12.2017 17:45 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


МЕПИталија ће увијек бити уз Црну Гору и пружати снажну подршку остварењу кључних унутрашњих и вањскополитичких циљева, саопштено је током састанака које је министар европских послова Александар Андрија Пејовића имао с предсједником Сената Републике Италије Пјетром Грасом и предсједником Фондације Европски Италијани и ранијим предсједником Владе Италије Масимом Д'Алемом.

На састанцима су размијењена мишљења о актуелној ситуацији у Црној Гори, региону и ЕУ, уз заједничку оцјену да се, кроз процесе европске и евроатлантске интеграције Западни Балкан трансформише и постепено приближава стандардима и квалитету живота држава чланица оба савеза.

Предсједник Сената Грасо је пренио пуну подршку приступању Црне Горе ЕУ истакавши да Италију, као великог заговорника проширења ЕУ на државе Западног Балкана, радују резултати који Црна Гора остварује, те да напредак Црне Горе утиче на позитивна кретања у цијелом региону. Састанак с предсједником Сената је организован у оквиру посјете Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе и министар Пејовић је учестовао на састанку скупа с предсједником Адрианом Вуксановићем и члановима Одбора, као и амбасадорком Црне Горе у Риму Сањом Влаховић.

МЕППредсједник Фондације Д'Алема је честитао на оствареним резултатима и пренио пуну подршку Црној Гори за успјешан довршетак процеса приступања ЕУ. Поручио је да, иако напредују различитом брзином, све државе Западног Балкана види као будуће чланице Уније.

Говорећи о европској интеграцији региона, министар Пејовић је истакао потребу да нова Стратегија проширења у наредном периоду пружи јасну визију приступања Западног Балкана, уз прецизна очекивања, како од земаља из процеса проширења, тако и од чланица ЕУ. У том контексту, саговорници су договорили да, након објављивања Стратегије проширења која је најављена за фебруар 2018, организују заједничку конференцију посвећену европској перспективи Балкана. Он је изразио задовољство интензитетом и квалитетом билатералне сарадње и успјешном реализацијом заједничких пројеката с Амбасадом Италије у склопу којих је организовано више догађаја и штампана публикација Римски уговори.

Министар Пејовић је захвалио на подршци Италије у приступању НАТО-у, као и на експертској и техничкој подршци италијанских институција и појединаца у испуњавању услова за чланство у ЕУ. Истакао је да је Италија важан партнер и снажна подршка Црној Гори, како у реализацији значајних инфраструктурних пројеката, тако и у програмима прекограничне и транснационалне сарадње. Такође је указао на значај културне и научне размјене и пренио задовољство традиционално добрим и садржајним односима двије државе које везују дубоке историјске и културне везе.


МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА