Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

САОПШТЕЊЕ: Министар Пејовић у радној посјети Секретаријату за програме прекограничне сарадње с Косовом и Албанијом

САОПШТЕЊЕ: Министар Пејовић у радној посјети Секретаријату за програме прекограничне сарадње с Косовом и Албанијом
Датум објаве: 06.12.2017 15:19 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Оснивање Заједничког техничког секретаријата (ЗТС) за програме прекограничне сарадње Црна Гора-Косово и Црна Гора-Албанија 2014-2020, са сједиштем у Подгорици, показало се као значајна подршка спровођењу тих билатералних програма, оцијењено је на радном састанку министра европских послова Александра Андрије Пејовића и његових сарадника са шефицом Заједничког секретаријата Сањом Тодоровић и њеним тимом.

Саговорници су се сагласили да су бројне активности ЗТС-а, које укључују информативне догађаје, обуке и форуме за тражење пројектних партнера, знатно оснажиле капацитете корисника и потенцијалних подносилаца предлога, и тиме допринијеле ефикаснијем привлачењу расположивих средстава и припреми квалитетнијих пројеката.

Министар Пејовић је изразио задовољство поводом подршке успјешном спровођењу два билатерална програма, у оквиру којих су кроз прве позиве корисницима већ доступна средства у износу од приближно 5 милиона еура. ,,Заједничким радом Министарства европских послова, Министарства финансија и Секретаријата се омогућило да ови програми буду најнапреднији у регији'', оцијенио је министар Пејовић. Он је изнио очекивање да ће у предстојећем периоду бити и више квалитетних пројеката у области запошљавања, заштите животне средине и подстицања туризма, који могу допринијети додатном развоју програмског подручја.

Шефица Секретаријата Сања Тодоровић подсјетила је да је ово тијело успостављено у јануару 2016, те да представља први такав секретаријат за билатералне програме у региону. Будући да је Црној Гори повјерено да у оквиру ова два програма прекограничне сарадње индиректно управља средствима ЕУ, функција Секретаријата подразумијева одговорније дјеловање у смислу интензивније сарадње са пројектним корисницима из три земље, како би се додатно унаприједио процес реализације предвиђених активности.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА