Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Значајан напредак од претходног састанка Одбора

Значајан напредак од претходног састанка Одбора
Датум објаве: 07.12.2017 14:19 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


У Подгорици је данас одржан седми састанак Одбора за стабилизацију и придруживање између Црне Горе и Европске уније. Састанак је са црногорске стране отворио министар европских послова Александар Андрија Пејовић, а у име ЕУ, шеф Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењу Томас Хаглајтнер.

Министар Пејовић је истакао да је Црна Гора од претходног састанка Одбора остварила значајан реформски напредак, који је потврђен отварањем још два поглавља правне тековине ЕУ и привременим затварањем једног, те унутрашњом спремношћу да до краја мјесеца, на Међувладиној конференцији отвори још нека поглавља.

“Пред нама је отварање још пет од тридесет три преговарачка поглавља с Унијом, а имајући у виду да смо испунили интерне процедуре за отпочињање преговора у низу области, очекујемо ускоро и резултате на том пољу како бисмо нотирали додатна поглавља која ће бити отворена у преговорима с ЕУ”, поручио је министар.

„У ишчекивању нове Стратегије проширења која ће бити објављена фебруара 2018. и извјештаја за Црну Гору који је најављен за прољеће 2018. засигурно очекујемо, идентификацију резултата које смо остварили. Очекујемо да ови документи потцртају напредак заснован на индивидуалним заслугама сваке од држава региона и да добијемо даље смјернице како би се омогућило да Црна Гора, као и друге државе региона испуне своје обавезе и иду према чланству“, додао је Пејовић.

Министар је подсјетио да је у току израда новог Програма приступања Црне Горе ЕУ за период 2018-2020 који ће обезбиједити јасне смјернице у законодавном, стратегијском и у смислу јачања административних капацитета. “Посвећени смо одговорној процјени и дефинисању реалних рокова за испуњење најпотребнијих и најважнијих активности у овом дијелу у наредном трогодишњем периоду”, истакао је Пејовић.
МЕП
Говорећи о владавини права, министар је подсјетио да је Црна Гора, од претходног састанка остварила значајне помаке који се огледају у заокруживању законодавног и институционалног оквира, које прате резултати на терену.

“У првих девет мјесеци 2017, спроведене су истраге против 63 лица за кривично дјело организованог криминала, подигнуте оптужнице против 43 лица заједно са тероризмом, те изречено 16 пресуда. За кривично дјело прање новца, покренуте су истраге против 24 лица и извиђај против два лица. У истом периоду, за коруптивна кривична дјела у 12 предмета против укупно 54 физичких лица и 4 правна лица донешене су наредбе о спровођењу истраге. За исти период у 8 предмета против укупно 19 физичких лица и 2 правна лица подигнуте су оптужнице, а у 3 предмета против укупно 3 лица подигнути су оптужни предлози. Покренуто је 20 финансијских истрага у области корупције и организованог криминала, против 118 физичких и 7 правних лица”, саопштио је министар Пејовић.
МЕП
Шеф Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењу Томас Хаглајтнер је, у свом уводном обраћању, оцијенио да је прави моменат за одржавање састанка Одбора за стабилизацију и придруживање, након говора предсједника ЕК Жан-Клода Јункера, који је Црну Гору Гору означио као једну од предводница у процесу приступања ЕУ.

Хаглајтнер је истакао да ће принцип индивидуалних постигнућа, односно напретка који остварује свака земља према ЕУ, и убудуће опредјељивати темпо приступања Унији.

Он је указао на важност реформе јавне управе, као покретача који омогућава да Црна Гора буде предводница у процесу приступања.

Поздравио је објављивање Радног документа ЕК о тренутном стању у поглављима 23 и 24, подсјетивши да се у наредном периоду очекују значајна дешавања попут објављивања Стратегије проширења и извјештаја о Црној Гори, као и одржавање самита у Софији под бугарским предсједавањем, у мају 2018.

„Надамо се да ће са црногорске стране бити искориштен тренутни замах који постоји у ЕУ, и да ће то довести до опипљивих напредака. Ми се радујемо будућој сарадњи и желимо да вам помогнемо на том путу”, поручио је Хаглајтнер.

Видео и фото материјал са састанка и пресс конференције је доступан на серверу Владе.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА