Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора отворила поглавља 2 и 3

Црна Гора отворила поглавља 2 и 3
Датум објаве: 11.12.2017 19:08 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


На Међувладиној конференцији данас у Бриселу, Црна Гора је отворила два нова преговарачка поглавља, 2 – Слобода кретања радника и 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга.

Заједнички је оцијењено да, испуњавањем обавеза из процеса приступања, Црна Гора потврђује своје снажно проевропско опредјељење и снажно наставља пут према чланству у ЕУ.

У обраћању представницима држава чланица и Европске комисије, шеф црногорске делегације, министар европских послова Александар Андрија Пејовић је истакао задовољство што су црногорски напори и резултати у овим областима препознати и што Црна Гора, с 30 отворених и три привремено затворена поглавља, с успјехом завршава и ову годину.
  
МЕП
  
Нагласио је да је данашњи успјех резултат рада не само преговарачке структуре у поглављима два и три, него и напретка у владавини права који је евидентирала и Европска комисија у свом радном документу који је недавно објавило Министарство европских послова.

Говорећи о значају поглавља 2 – Слободно кретање радника, министар Пејовић је рекао да оно представља камен темељац европских интеграција.

„Ово поглавље је од посебног значаја за црногорске грађане јер ће даном приступања ЕУ имати право да бораве, професионално се развијају и раде у другој држави чланици Уније и да имају исти третман као домаћи радници у погледу радних услова и социјалних и пореских повластица“, додао је он.
                                                                                                        
МЕП
Истакао је да је у правцу отварања овог поглавља, Црна Гора спровела значајне реформе, посебно у погледу усклађивања домаћег законодавства с правном тековином ЕУ.

„Усвојили смо Закон о здравственом осигурању који признаје Европску картицу здравственог осигурања, као и Правилник о европском здравственом осигурању и Стратегију интегрисаног управљања миграцијама с планом активности. У јединицама Завода за запошљавање смо успоставили сектор за европску мрежу за запошљавање, што ће даном приступања додатно побољшати приступ службама за запошљавање и унаприједити живот и рад наших грађана“, рекао је министар.

Кад је ријеч о 3. поглављу - Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, министар је истакао да је Црна Гора свјесна користи које ће рад на овом поглављу донијети: отварање граница чланица ЕУ за услуге свих фирми и појединаца, једнакост у стеченим образовним исправама за регулисане професије и повећање мобилности и учешћа на тржишту рада ЕУ од пола милијарде људи.

„Ова област је од посебног значаја за отворену привреду Црне Горе, снажно оријентисану према сектору услуга и развојним моделом заснованим на привлачењу страних инвестиција“, поручио је министар.

Он је подсјетио да је у претходном периоду Црна Гора спровела кључне реформе које се односе на преношење Директиве о услугама, усвајањем Закона о услугама, реформе у сегменту поштанских услуга, усвајањем Закона и Правилника о поштанским услугама, као и значајне резултате у области усклађивања студијских програма за обављање регулисаних занимања. Истакао је да у наредном периоду предстоји рад на даљем унапређењу административних капацитета како би Црна Гора била у стању да у потпуности приступи европском економском тржишту, након што постане дио европске породице.

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширење Јоханес Хан је похвалио значајан напредак који је Црна Гора досад постигла у области владавине права, како у дијелу реформе законодавства, тако и у погледу изградње институција и качања капацитета, те иницијалним резулататима у борби против корупције и организованог криминала. Изнио је очекивање да ће Црна Гора наставити да демонстрира снажну политичку посвећеност и постиже убједљиве резултате. Такође је указао на позитиван развој у области јавне управе и економских и фискалних реформи.

“Као и увијек, ЕК ће наставити да подржава приступање Црне Горе ЕУ, уз техничку и финансијску помоћ”, рекао је Хан.

Предсједавајући делегацијом Савјета ЕУ, министар европских послова Естоније Свен Миксер је рекао је да је естонско предсједавање ЕУ посвећено наставку политике проширења. “Вјерујемо да политика проширења, 13 година након што је Естонија постала чланица ЕУ, има истинску моћ да донесе промјене у животе грађана и да и даље представља стратешку инвестицију у мир и напредак цијеле Европе”, додао је он.

Оцијенио је да данашње отварање поглавља свједочи о чврстом напретку Црне Горе у процесу приступања ЕУ и испуњавању критеријума за чланство. Нагласио је да Црна Гора остаје предводница у преговорима с ЕУ и поуздан пртнер како Уније, тако и региона Западног Балкана.

Обраћање министра Пејовића након Међувладине конференције можете погледати овдје.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА