Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Права особа с инвалидитетом су важна за развој друштва

Права особа с инвалидитетом су важна за развој друштва
Датум објаве: 26.12.2017 12:40 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


„Права особа с инвалидитетом су важна за развој друштва. О значају ове области најбоље говори чињеница да се у преговорима с ЕУ, чак 14 поглавља на одређени начин бави правима особа с инвалидитетом“, поручио је министар европских послова, Александар Андрија Пејовић на панел дебати Темељна права и особе с инвалидитетом у организацији Удружења младих са хендикепом Црне Горе и Министарства европских послова.

Он је истакао да су права особа с инвалидитетом саставни дио поглавља 23, можда најважнијег у оквиру преговора, те да имамо низ законодавних и стартегијских аката и праксу која треба да покаже отвореност и посвећеност Владе овом питању, како би се регулисала област права ОСИ, укључујући њихова права кроз радне процесе.
МЕП
Истакао да је једна од значајних мјера која се у континуитету предузима, прилагођавање објеката у јавној употреби за приступ и кретање лица смањене покретљивости и лица с инвалидитетом, подсјетивши да је у 2016. завршен рад на три објекта – Центар за Социјални рад, Пореска управа и Економски факултет, док су у радови у завршној фази на објектима ЈЗУ Болница за плућне болести – Брезовик, ЈЗУ Дом здравља Никшић, ЈЗУ Општа болница Беране, ЈЗУ Дом здравља „Др Нико Лабовић“- Беране, ЈЗУ Општа болница у Никшићу.

„У 2016 смо имали значајан напредак кад је у питању прилагођавање објеката у јавној употреби за ОСИ. Нијесмо стали на само три зграде завршене у 2016, јер је важан континитет у раду. Црна Гора добија све више установа којима ОСИ имају приступ“, поручио је Пејовић.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка нагласио је да су људска права област која нас одржава будним и константно припрема на већи и озбиљнији ангажман.

Нагласио је да, како бисмо постигли заједнички циљ да сви наши грађани и грађанке у друштву уживају једнако поштовање и уживање својих основних права и слобода, морамо радити удруженим снагама.

„Подсјећајући на важност међусобног разумијевања, јачања свијести о толеранцији и потреби да разумијемо на који начин најбоље можемо помоћи, чинимо већ значајан помак ка том циљу“, поручио је Зенка.

С тим у вези, он је присутне позвао да учећи једни од других, помогнемо сви у циљу јачања друштвених вриједности, али и сопствених.

Извршна директорица УМХЦГ Александра Павићевић је похвалила партнерски однос Министарства европских послова и УМХЦГ, изразивши очекивање да ће се овој пракси придружити и други државни органи.

Она је истакла да УМХЦГ ову годину завршава задовољством због већег броја студената с инвалидитетом на црногорским универзитетима. Павићевић је указала на потешкоће с којима се студенти суочавају, као што су недостатак сервиса подршке и литературе у приступачном формату, непостојање сервиса гестовног тумача, немогућност изучавања Брајевог писма, као и неприступачност и даље највећег броја школа и факултета.

Панел дебата је организована с циљем информисања јавности о значају преговарачког поглавља 23 за остваривање и заштиту права особа с инвалидитетом.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА