Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Брисел: Европски парламент се чврсто залаже за чланство у складу с индивидуалним заслугама

Брисел: Европски парламент се чврсто залаже за чланство у складу с индивидуалним заслугама
Датум објаве: 10.01.2018 12:30 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


МЕППриступање европској породици је заједнички циљ Црне Горе и ЕУ, а брзина завршетка преговарачког процеса и ступање у чланство зависиће искључиво од индивидуалних резултата, поручено је са састанка министра европских послова Александра Андрије Пејовића и председавајућег Делегацијом парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе Дејвида Мартина.

Еуропосланик Мартин је истакао да је ЕУ чврсто ријешена да у предстојећем периоду ојача своје везе са државама Западног Балкана, допринесе интензивирању реформских процеса и тако омогући приступање Унији. Истакао је да је Црна Гора, на темељу сопстевних заслуга, изградила добар интеграцијски резултат и да с правом заузима водећу улогу међу државама кандидатима за чланство. С тим у вези је поручио да ће Европски парламент наставити да прати и подржава напредак Црне Горе према чланству. Изразио је задовољство недавно одржаним Парламентарним одбором за стабилизацију и придруживање и исказао очекивање да и наредни састанак заказан у Црној Гори у јулу 2018. буде једнако користан за разматрање напретка који Црна Гора чини на европском путу.

Министар Пејовић је изразио задовољство чињеницом да се ЕУ све више окреће према Западном Балкану, што потврђује и све већа заинтересованост како Европске комисије и Савјета, тако и Европског парламента. Поручио је да ће Црна Гора искористити позитивне околности како би у 2018. завршила отварање преосталих преговарачких поглавља и убрзала рад на њиховом затварању. Нагласио је посвећеност Владе остваривању резултата у контексту владавине права односно испуњењу привремених мјерила за поглавља 23 и 24.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА