Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Брисел: Црна Гора је спремна за нову стратегију проширења

Брисел: Црна Гора је спремна за нову стратегију проширења
Датум објаве: 13.01.2018 11:33 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Црна Гора ће, уз наставак спровођења реформи и на темељу сопствених заслуга, бити спремна за предстојећу нову стратегију проширења ЕУ, поручено је са састанака министра европских послова Александра Андрије Пејовића с директорицом за стратегије и Турску у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењу Мирјам Феран и са шефом Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењу Томасом Хаглајтнером.

МЕПКолеге из Европске комисије су истакле да је Црна Гора, на темељу остварених резултата, изградила добар интеграцијски резултат и завриједила повјерење и пуну подршку ЕК и држава чланица у остварењу чланства у ЕУ. Изразили су очекивање да ће, уз наставак исказане политичке воље за спровођење реформи Црна Гора бити спремна за наредно проширење и поновили да ступање у чланство ЕУ зависи искључиво од индивидуалних постигнућа сваке од држава кандидата, што ће свакако бити потцртано и у новој стратегији проширења која ће бити објављена у фебруару.

Министар Пејовић је поновио одлучност Владе да испуни све обавезе из преговарачког процеса и отвори врата за чланство у ЕУ. У том контексту је информисао саговорнике о актуелностима и планираним активностима у више преговарачких поглавља.

Током посјете Бриселу, министар је имао састанке са сталним представницима Словеније Јанезом Ленарчичем, те Аустрије и Румуније при ЕУ Николасом Маршиком и Теодором Одобеску, чије ће државе предсједавати ЕУ у другој половини 2018, односно, првој половини 2019. Саговорници министра Пејовића су пренијели пуну подршку својих држава интегрисању Црне Горе у ЕУ и поздравили резултате које је Влада Црне Горе остварила у преговарачком процесу. Изражено је увјерење да ће фебруарска Стратегија за Западни Балкан, кроз јасне смјернице које ће дати, допринијети да Црна Гора, што квалитетније и брже, заокружи европску интеграцију.

 

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА