Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Територијална сарадња покретач европске интеграције региона

Територијална сарадња покретач европске интеграције региона
Датум објаве: 17.01.2018 14:58 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Заједнички рад у управљању пројектима и размјена знања посебна је вриједност регионалне сарадње и најбољи начин за стабилну интеграцију свих држава које стреме чланству у Европској унији, поручила је шефица кабинета министра европских послова, Милена Филиповић.

Она је учествовала на регионалној радионици “Територијална сарадња и нове перспективе за побољшање интеграције”, која је у организацији албанског Министарства за Европу и вањске послове одржана у Тирани.

Филиповић је, говорећи о значају територијалне сарадње у контексту квалитетније интеграције у ЕУ, указала да је Унија препознала користи претходне сарадње кроз Интеррег ИПА прекорагранични програм између Италије, Албаније и Црне Горе, што је резултирало издвајањем 93 милиона еура за нову перспективу 2014-2020.

“Увјерена сам да Европска територијална сарадња мора бити посматрана као покретач интеграције, што заиста и јесте, уз јаку политичку посвећеност свих актера овог процеса”, оцијенила је Филиповић.

Подсјетила је на заједничке пројекте Црне Горе и Албаније у оквиру ИПА јадранског програма прекограничне сарадње који су резултирали спровођењем значајних пројеката у области заштите животне средине, побољшања инфраструктуре и промоције културног наслеђа и одрживог туризма.

Радионицу су отворили албански министар за Европу и вањске послове Дитмир Бушати, градоначелник Тиране Ерион Велиај и амбасадорка ЕУ у Тирани Романа Влахутин.

На тему значаја територијалне сарадње у контексту квалитетније интеграције у ЕУ, уз Филиповић, су говорили и министар локалне самоуправе Македоније Сухејл Фазлиу, замјеник министра администрације локалне самоуправе Косова Бећир Фејзулаху, замјеница министра за Европу и вањске послове Албаније Клеопатра Малићи и замјеница министра унутрашњих послова Албаније Ромина Куко.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА