Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Расте позитиван став о Европској унији

Расте позитиван став о Европској унији
Датум објаве: 18.01.2018 12:33 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Истраживање јавног мњења показује да би више од три четвртине грађана (76.5%) изашло на референдум о уласку у Европску унију. Од опредијељених грађана који би изашли на референдум, дакле оних који у вријеме истраживања имају став по том питању, за улазак би гласало 80.9%, док би „не“ заокружило четири пута мање грађана (19.1%).

Истраживање је такође показало да је већ четврту годину за редом, од када се спроводе испитивања, подршка грађана приступању Црне Горе Европској уњи на константно високом нивоу, па је крајем прошле године 62 % испитаника подржало улазак земље у ЕУ.

Резултате истраживања представили су у ЕУ инфо центру министар европских послова, Александар Андрија Пејовић, шефица политичког сектора у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Пламена Халачева и ауторка истраживања, Оливера Комар.

МЕП

Министар Пејовић оцијенио је да је ово истраживање потврдило стабилан тренд подршке грађана Црне Горе чланству у Европској унији.

„Увијек смо имали стабилан тренд од око 75% оних који би на референдуму гласали за чланство у ЕУ. Данас имамо пораст и чак 80,9% становништва би на том референдуму гласало за улазак у ЕУ. Ово говори да имамо јак тренд и да они који су заинтересовани за улазак Црне Горе у ЕУ то и показују подршком“, рекао је министар Пејовић и додао:

„Данас кад многи говоре да је ЕУ у кризи и да нема перспективу, истраживање показује да грађани Црне Горе заиста имају јасну перспективу и подржавају оно што радимо. Истраживање показује да трећина грађана разумије да држава напредује према ЕУ онолико брзо колико то околности дозвољавају.“

Шефица политичког сектора у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Пламена Халачева је казала да је у овом неизвјесном времену стабилан ниво подршке интеграцији риједак примјер.

„Европа овим добија више вјетра у своја једра, такође и политика проширења Црна Гора чак има и временски дефинисан процес приступања. Сада би требало да искористимо овај нови тренутак и окупимо се око тог циља, за који чврсто вјерујем да ће направити и ЕУ и Црну Гору бољим мјестом,“ казала је Хлачева.

Број грађана који имају позитиван став према ЕУ наставио је да расте, и сада износи 63.7%, што је највећи проценат од 2013. године, од када се спроводи ово истраживање.

МЕП

Повећао се и број грађана који вјерују да ће Црна Гора, независно од њховог мишљења, постати дио Европске уније, па он сада износи 69.4%. „Ово је индикатор тога у којој сте мјери искомуницирали шта је стратешки циљ Црне Горе. Дакле, стратешки циљ Црне Горе је улазак у Европску унију и као што видите да је људима то јасно. Без обзира да ли им се то свиђа грађани су свјесни да је улазак у ЕУ будућност Црне Горе. Ако бих требала да бирам податак који је најпозитивнији, ја бих одабрала овај“ казала је ауторка истаживања, Оливера Комар.

Готово сваки други грађанин (46,7%) сматра да је Европска унија највећи донатор Црној Гори.

Као главне разлоге за подршку уласку Црне Горе у ЕУ грађани наводе: стабилност, бољи квалитет живота и могућност путовања. Са дуге стране, они који не подржавају улазак, као главне разлоге наводе кризу у ЕУ и избјегличку кризу.

Грађани позитивно перципирају утицај Европске уније, па 63.9% сматра да је подршка ЕУ Црној Гори позитиван фактор, док је као негативан фактор види 29.7% популације. Са тим у вези, број грађана који сматра да би улазак у Европску унију користио Црној Гори (58.5%) је 3.5 пута већи од оних који мисле да би шкодио (17.3%).

У свакој области друштвеног живота, грађани сматрају да ће чланство у Европској унији имати позитиван утицај, а највећу корист од уласка у ЕУ испитаници виде за незапослене, младе и пољопривреднике.

Као и претходних година, грађани се највише информишу о интеграцијама кроз телевизију, новине и интернет портале, док додатне информације траже на сајту Владе, Делегације ЕУ у Црној Гори и фејзбук страници Делегације и у ЕУ инфо центру.

Истраживање јавног мњења спровела је агенција Дефацто у новембру и децембру 2017. године на узорку од 1008 испитаника за потребе Делегације ЕУ у Црној Гори.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА/ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ/ЕУ ИНФО ЦЕНТАР