Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ППЦГ кључна смјерница за окончање преговора о приступању

ППЦГ кључна смјерница за окончање преговора о приступању
Датум објаве: 24.01.2018 13:37 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Програм приступања Црне Горе Европској унији (ППЦГ) 2018-2020 један је од најважнијих стратегијских докумената и садржи све кључне активности чије је испуњавање у наредном периоду неопходно за успјешно окончање преговора о приступању ЕУ, поручено је на данашњем округлом столу.

Државна секретарка у Министарству европских послова, Марина Вујачић, појаснила је да Програм 2018-2020, који би Влада ускоро требало да усвоји, омогућава јасније, брже и оперативније праћење, координацију и сагледавање активности свих кључних носилаца процеса.

“Временски оквир ППЦГ-а одређен је како би обавезе пратила и извршавала актуелна Влада до краја свог мандата. Те обавезе подразумијевају даљи рад на усклађивању домаћих прописа с европским, и што је још важније, јачање капацитета за њихову квалитетну примјену која доноси видљиве и мјерљиве резултате, односно суштинске и мјерљиве промјене за грађане”, поручила је Вујачић.

Државна секретарка је указала на важност учешћа цивилног сектора у изради Програма, оцјењујући да је Министарство европских послова на тај начин омогућило грађанима да утичу на процес доношења одлука које их се тичу и процес учинило транспарентним и јавним.

МЕП

Генерална директорица за правну тековину ЕУ у Министарству европских послова, Драгана Марковић, истакла је да су у периоду 2018-2020 планиране укупно 693 обавезе, од чега 126 у стратегијском, а 567 у законодавном дијелу.

“Будући да Црна Гора тежи што скоријем чланству у Унији, уложени су максимални напори како би овај документ представљао што потпунији преглед обавеза које Влада у сарадњи са свим релевантним субјектима у друштву треба да испуни”, истакла је Марковић.

Марковић је указала да Црној Гори предстоји нова, још интензивнија фаза преговарачког процеса, која подразумијева отварање преостала три поглавља, као и процес привременог затварања поглавља, због чега је неопходно да кључни документи буду свеобухватни, концизни и аналитични, како би све структуре укључене у интеграциони процес имале јасан увид у динамику испуњавања обавеза.

Учесници округлог стола су имали коментаре и питања у дијелу поједностављивања процедура, неопходног јачања кадра за кориштење претприступне подршке Европске уније и усклађивања с европским прописима који се односне на људска и мањинска права, те усаглашавања с директивама које се тичу услова за стицање звања и вјештина рибара на бродовима.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА