Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Снажна подршка бугарског предсједништва Црној Гори као предводнику процеса интеграције

Снажна подршка бугарског предсједништва Црној Гори као предводнику процеса интеграције
Датум објаве: 31.01.2018 14:14 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Проширење Европске уније на Западни Балкан и повезивање држава региона је приоритет бугарског предсједништва ЕУ, а саговорници су сложни у оцјени да је Црна Гора као предводник процеса интеграције одличан примјер у достизању стандарда на путу према ЕУ, оцијењено је током посјете министра европских послова Александра Андрије Пејовића Софији.

Министар Пејовић је, у разговору с бугарском министрицом за предсједништво ЕУ Љиљаном Павловом, захвалио на континуираној подршци Бугарске напредовању Црне Горе у преговарачком процесу. Истакао је да враћање политике проширења међу приоритете предсједавања Унијом представља значајан допринос интензивирању реформских процеса у државама Западног Балкана.

Он је саговорницу упознао с намјером Црне Горе да и током бугарског предсједништва ЕУ настави с добром динамиком у преговорима, и током ове године отвори и преостала три поглавља из преговарачког процеса. У том контексту је потцртао снажну посвећеност и одлучност Владе да финализује започете обавезе, нагласивши да су темељне реформе и квалитетна припрема државе за чланство важнији од брзине приступања Унији.

Павлова је истакла приврженост Бугарске проширењу ЕУ на Западни Балкан, што је потврђено и Програмом приоритета за првих пола године 2018. Указала је да се током приступања ЕУ не треба фокусирати само на преговарачки процес и отварање поглавља, него и на конкретне инфраструктурне и енергетске пројекте од којих ће грађани имати користи и који ће приближити Западни Балкан Унији и европским стандардима у свим областима.

МЕП

Министар Пејовић је током посјете Софији разговарао и с потпредсједницом Владе за судску реформу и министрицом вањских послова Екатерином Захаријевом, која је министру Пејовићу пренијела заинтересованост бугарске стране за пружање експертске и техничке подршке у више поглавља и изразила очекивање да ће наша држава, уз наставак спровођења реформи, бити спремна за скоро придруживање европској фамилији. Поручила је да ће Бугарска током шестомјесечног предсједништва бити посвећена комуникацији са земљама региона, у циљу размјене искуства и убрзања њихове интеграције у ЕУ, чему ће нарочито допринијети одржавање Самита између лидера држава чланица ЕУ у мају у Софији.

МЕП

На састанку с предсједником Одбора за европске послове Парламента Бугарске Кристијаном Вигенином је изражено очекивање да ће наставак реформи и одлични резултати које је Црна Гора остварила у преговарачком процесу осигурати да наша држава буде сљедећа чланица ЕУ. Црна Гора ће, како је истакнуто, на том путу имати подршку Бугарске у свим областима у којима за то постоји потреба. Такође су размијењена мишљења у вези с кориштењем европских структурних и кохезијских фондова ЕУ, као и претприступне подршке.

Министар Пејовић је имао састанке и са шефицом кабинета бугарског премијера Бојка Борисова, Румјаном Бачваровом и предсједницом Паневропске уније Герганом Паси, те одржао предавање не Дипломатској академији Министарства иностраних послова Бугарске на тему напредовања Црне Горе према чланству у ЕУ и очекивањима од бугарског предсједништва.

Састанцима су присуствовали амбасадорка Црне Горе у Софији Снежана Радовић и амбасадор Бугарске у Црној Гори Младен Чрвењаков.

На следећим линковима можете преузети покривалицу са састанка министра Пејовића с потпредсједницом Владе за судску реформу и министрицом вањских послова Екатерином Захаријевом, као и изјаву министра Пејовића након одржаних састанака.

ПОКРИВАЛИЦА СА САСТАНКА С ПОТПРЕДСЈЕДНИЦОМ ВЛАДЕ ЕКАТАРИНОМ ЗАХАРИЈЕВОМ

ИЗЈАВА МИНИСТРА ПЕЈОВИЋА НАКОН ОДРЖАНИХ САСТАНАКА


МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА