Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наставак подршке Француске у спровођењу реформи

Наставак подршке Француске у спровођењу реформи
Датум објаве: 01.02.2018 12:44 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Црна Гора треба да настави са спровођењем свеобухватних реформи у оквиру преговарачког процеса, а у томе ће и даље имати снажну подршку Француске, оцијењено је на састанку министра европских послова Александра Андрије Пејовића са директорицом за континенталну Европу у француском Министарству за Европу и иностране послове Флоранс Манжен.

Министар Пејовић је захвалио на подршци коју Француска континуирано пружа Црној Гори на њеном путу према ЕУ истичући важну улогу те државе у европској интеграцији Западног Балкана, која је конкретизована кроз Берлински процес.

Информисао је саговорницу о досадашњем напретку Црне Горе рекавши да је црногорска Влада спремна за снажан наставак испуњења обавеза у преговорима.

У том контексту је нагласио да ће фокус бити не само на отварању преосталих поглавља него и на даљем јачању владавине права, административних капацитета и економским реформима. Министар Пејовић је изразио очекивање да ће напори на приближавању европским стандардима и квалитету живота бити препознати и у овогодишњем Извјештају Европске комисије, који се очекује у априлу.

МЕП

Манжен је изразила задовољство пријатељским односима између двије државе и подсјетила да Француска подржава политику проширења ЕУ и европску перспективу Западног Балкана. “Импресионирани смо обимом реформи које је Црна Гора спровела, усвојеним законима и свим активностима које спроводите на путу према ЕУ, поручила је Манжен и пренијела заинтересованост француске стране за пружање експертске подршке у свим потребним областима, а посебно у поглављу животне средине.

Сагласила се с министром Пејовићем да све државе које теже чланству у ЕУ треба и даље да буду фокусиране на јачање владавине права кроз рад новоформираних институција и имплементацију добрих законодавних рјешења.

Саговорници су пренијели увјерење да ће искуство и остварени успјех Црне Горе наставити да буде подстицај за остале државе региона у убрзању интеграције у ЕУ. Државе Западног Балкана ће, како је поручено са састанка, на том путу имати свесрдну подршку Фанцуске, како на политичком, тако и техничком нивоу.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА