Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Идеје Побуне морнара 1918. у Боки су у себи носиле исте вриједности које и данас дијелимо

Идеје Побуне морнара 1918. у Боки су у себи носиле исте вриједности које и данас дијелимо
Датум објаве: 02.02.2018 09:34 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Црна Гора, обиљежавањем вијека од побуне морнара у Боки Которској, показује да и данас његује идеје слободе и очувања мира, као и принципа људског достојанства, поручио је министар европских послова и предсједник Координационог одбора за обиљежавање јубилеја Александар Андрија Пејовић на свечаној академији поводом обиљежавања вијека од побуне морнара у Боки Которској, која је одржана у Херцег Новом.

Он је истакао да је својим активним учешћем у многим битним догађајима европске историје, наша држава усвајала и његовала фундаменталне европске вриједности.

МЕП

„Чврсто вјерујем да су исте идеје дијелили и морнари који су подигли побуну тог 1. фебруара 1918. И они су у свом манифесту, у својим повицима за које су жељели да се чују у ратом захваћеној Европи, жељели поручити да желе мир, једнакост, бољи живот, нормалну свакодневницу и извјесну будућност за себе, своје породице, дјецу. Ово су фундаменталне вриједности које дијелимо и сви ми данас с једнаким осјећајем да Европа коју градимо скупа мора бити једнака, јединствена, са што бољим стандардом живота и, свакако, Европа којој не пријети рат, разарање и хаос“, поручио је министар.

Он је истакао да је пројект Европске уније осигурао период мира од преко 70 година, донио просперитет и омогућио несметано кретање, живот и рад стотинама милиона људи на континенту. „Сигуран сам да је тих 6.000 морнара жељело Европу, којој и данашња Црна Гора тежи и којој је сваким даном све ближа”, рекао је министар.

МЕП

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић је истакао да је обиљежавање јубилеја – 100 година од побуне морнара у Боки Которској посвећено прошлости, а усмјерено на будућност. "Памтимо 1. фебруар 1918. године као симбол борбе за мир, боље услове живота и рада, достојанство сваког појединца. Он је симбол уједињења европских народа око истих вриједности и циљева, уједињења које је пандан оном којем данас стремимо, као држава у процесу приступања Европској унији", поручио је Катић.

Начелник генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић је поручио да су морнари у Боки Которској својим поступком, 1. фебруара 1918, себи утрли пут у бесмртност, уздигнута чела су прешли праг вјечности, кораком у смрт, кораком у незаборав.

МЕП

У склопу обиљежавања јубилеја, организована је процесија од Ђеновића до Кумбора, полагање више вијенца на локацијама Ђеновићи, кућа Вранковића и Портонови, уз пратњу Бокељске морнарице и Музике Ђеновићи.

МЕП

Обиљежавањем Јубилеја, 100 година од побуне морнара у Боки Которској, Црна Гора одаје почаст морнарима који су у подне 1. фебруара 1918. преузели заповједништво над бродовима „Санкт Георг“ и „Геа“, након чега је 6000 морнара аустроугарске ратне флоте поставило црвене заставице на 40 бродова распоређених у Боки.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА