Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црногорски радници да буду спремни за погодности које ЕУ пружа

Црногорски радници да буду спремни за погодности које ЕУ пружа
Датум објаве: 05.02.2018 13:16 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Црна Гора је одрадила велики дио посла у области слободе кретања радника, а улазак у Европску унију ће се повољно одразити на запосленост у нашој држави и пружити прилику за унапређење живота и пословног простора њених грађана, поручено је на јавној дебати „Црна Гора и ЕУ: Слобода кретања радника“.

Министар европских послова Александар Андрија Пејовић је појаснио да се ради о комплексној области која ће грађанима Црне Горе, након ступања наше државе у чланство, омогућити да без ограничења остваре права која се односе на рад у било којој држави чланици ЕУ и уживају исте повластице као и држављани тих земаља.

МЕП

Како је рекао, Црна Гора је урадила велики дио посла у овом поглављу, кроз досадашње законске измјене, формирање Одсјека за Европску мрежу служби за запошљавање (ЕУРЕС) и припрему за европску здравствену картицу. Поручио је да се у Црној Гори константно прате ефекти које чланство у ЕУ доноси у овој области истаквши да је примјетно да је у 13 држава чланица које су у последњим таласима проширења приступиле ЕУ, дошло до бољег балансираног тржишта рада.

„Видимо различите токове, док смо у првим годинама видјели одлив радне снаге према старим државама чланицама, данас видимо и враћање назад. То је и поента унутрашњег тржишта, да се омогући несметани проток радне снаге унутар ЕУ“, додао је министар Пејовић.

МЕП

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав, рекао је да подаци показују да више од 11 милиона грађана ЕУ борави и ради у земљи чланици ЕУ у којој нијесу рођени, што је око 2,2 одсто европске популације.
Истакао је да је осигурање слободног кретања радника заједничка одговорност – и оних који шаљу и оних који примају раднике.

“Стога, ми рачунамо на црногорске институције да ће на најбољи начин искористити доступна европска средства, тако што ће цјелисходно координисати активности, постепено примјењујући одговарајућу правну тековину”, навео је амбасадор Орав.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања и шефица Радне групе за 2. поглавље, Вукица Јелић, подсјетила је да је слобода кретања радника једна од темељних слобода на којима почива ЕУ, истакавши да је приступ европском тржишту рада од 500 милиона грађана велика шанса за црногорске грађане, да искористе све што пружа ЕУ заједница.

Зато, како је додала Јелић, треба радити на јачању конкурентности привреде и црногорских грађана кад су у питању знања и вјештине, како би наша држава у ЕУ ушла уређена и искористила предности које ће јој бити на располагању.

Предсједница Уније послодаваца Црне Горе, Светлана Вуксановић, сматра да у овој области има још посла, нарочито кад је ријеч о примјени иновираних рјешења и наставку рада на усклађивању с ЕУ законодавством и даљем развоју административних капацитета.

Вуксановић је истакла да с одређеним рјешењима не треба журити, као и да је у креирању прописа важан тренутак сагледавања кључних околности важних за квалитет законских рјешења, уз уважавање специфичности црногорског амбијента.

Генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе, Срђа Кековић, је нагласио да треба имати у виду да први ефекти чланства Црне Горе у ЕУ, као државе с малом економијом и малим бројем становника, могу бити и позитивни и негативни. „Од свих нас ће зависити који ће узети превагу. У процесу приступања ЕУ треба да дјелујемо превентивно и предвиђамо и усмјеравамо очекиване токове у овој области, како би ефекти били више позитивни за нашу државу“, додао је Кековић, поручивши да Влада и социјални партнери морају посебну пажњу посветити поглављу 2.

Јавна дебата о поглављу 2, које је отворено крајем прошле године на Међувладиној конференцији у Бриселу, организована је у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА