Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Вјеродостојна перспектива проширења уз наставак интензивних реформи

Вјеродостојна перспектива проширења уз наставак интензивних реформи
Датум објаве: 06.02.2018 15:46 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу Видео Видео


Стратегија проширења за Западни Балкан коју су данас представили висока представница за вањску и безбједносну политику ЕУ Федерика Могерини и европски комесар за сусједство и преговоре о проширењу Јоханес Хан у Стразбуру европским парламентарцима, нуди вјеродостојну перспективу проширења уз наставак интензивних реформи у региону.

Ова Стратегија има посебан значај за Црну Гору јер, по први пут, даје временски хоризонт и потврђује конзистентност у ставу ЕУ да процес остаје у потпуности заснован на индивидуалним заслугама, уз наставак експертске, техничке и финансијске подршке у испуњавању обавеза на европском путу.

Стратегија указује на потребу да све државе региона наставе са спровођењем свеобухватних и увјерљивих реформи у кључним областима, владавини права, економском развоју, регионалној сарадњи и процесу помирења, које је Црна Гора и сама препознала и у којима већ остварује видљиве резултате.

Представљајући Стратегију на сједници Европског парламента у Стразбуру Могерини је поручила да је Западни Балкан дио Европе, јер са чланицама ЕУ дијели историју и културно наслеђе, интересе и шансе, и да је јасно да ће дијелити и исту будућност у оквиру ЕУ.

МЕП

„Видјели смо доста реформи у региону и одлучност која нам показује да су лидери и људи на Балкану направили избор – да уведу своје земље у ЕУ. Данас им поручујемо да смо и ми направили исти избор. Јасно је да 2025. година није рок, већ перспектива, која је реалистична да земље које преговарају заврше преговоре, али и оне које ће тек почети преговоре“, рекла је Могерини.

МЕП

Комесар Хан је поручио је да је ово историјска шанса за регион и перспектива за све земље Западног Балкана. „Не говоримо о датуму него о перспективи. Постоји могућност да нека од земаља и прије овог датума приступи ЕУ, што је амбициозан план. Предстоји још доста посла, али очекујем да је ово позитиван моменат, мотивација и оптимизам, како би сви урадили домаћи задатак, укључујући и ЕУ“, навео је Хан.

САЖЕТАК

У Стратегији се наводи да је европска перспектива Западног Балкана јасна и недвосмислена, а да ће ЕУ, кроз тај документ, бити у могућности да пружи јасну подршку том циљу. Подсјећа се да политика проширења ЕУ мора бити саставни дио шире стратегије за јачање Уније до 2025. коју је предсједник ЕК Жан-Клод Јункер изнио у говору о стању Уније из септембра 2017. године.

ЕК је у документу оцијенила да земље Западног Балкана сада имају историјску прилику да чврсто и недвосмислено вежу своју будуц́ност за ЕУ, и указала да ће сада морати да псотупају одлучно. Како се додаје, приступане јесте и остац́е процес заснован на заслугама који у потпуности зависи од објективног напретка који постиже свака држава, а земље могу сустићи или престићи једна другу у зависности од оствареног напретка.

Истиче се да би Црна Гора и Србија, уз снажну политичку вољу, одрживе реформе и рјешења спорова са сусједима, потенцијално могле бити спремне за чланство до 2025. 

Указује се, међутим, да земље Западног Балкана, у циљу испуњавања успостављених критеријума за чланство, морају спровести свеобухватне реформе у кључним областима. Владавина права, темељна права и управљање морају бити ојачани, функционисање демократских институција озбиљно побољшано, а реформа правосуђа, борба против корупције и организованог криминала, као и реформа јавне управе, треба да пруже стварне резултате.

Оцијењено је и да владе држава Западног Балкана морају обезбиједити свеобухватније реформске процесе који ће укључити све заинтересоване стране и друштво.

“Владавина права се мора значајно ојачати. Данас државе (ЗБ) показују јасне елементе заробљености укључујуц́и везе са организованим криминалом и корупцијом на свим нивоима власти и администрације, као и јаку испреплетаност јавних и приватних интереса. Све ово храни осец́ај некажњивости и неједнакости. Постоји и широко политичко уплитање у рад медија и њихова контрола“, наведено је у Стратегији.

Из ЕК су упозорили да су критични дјелови економија у региону неконкурентни, с превише беспотребног политичког уплитања и неразвијеним приватним сектором, као и да се Западни Балкан тренутно не може сматрати функционалном тржишном економијом нити способним да се носи са конкурентским притиском и тржишним снагама у Унији. Економске реформе, наводи се у документу, је важно спроводити енергично и бавити се питањима структурних слабости, слабе конкурентности и незапослености.

У Стратегији је указано да и даље постоје важни билатерални спорови између земаља у региону који остају неријешени и поручено да ЕУ нец́е прихватити да увози те спорове и нестабилности коју они могу подразумијевати.

У документу се наводи да ће ЕУ значајно повец́ати своју подршку процесу трансформације на Западном Балкану, а да је Комисија у том дијелу предвидјела Акциони план за подршку трансформацији Западног Балкана, који укључује шест кључних иницијатива које се баве специфичним подручјима од интереса како за ЕУ, тако и земље Западног Балкана. Додаје се и да ЕУ мора бити спремна да дочека нове чланице, имајучи у виду и институционалну и финансијску перспективу.

Комисија ц́е припремити процјену утицаја у кључним политикама прије самог приступања, а како би се осигурала адекватна средства за подршку овој стратегији и континуирани пут ка чланству, Комисија предлаже постепено повец́ање финансирања у оквиру Инструмента за претприступну помоц́ (ИПА).

Истиче се да лидери у региону не смију оставити простор за сумњу у њихову стратешку орјентацију и посвец́еност, јер су они ти који на крају морају преузети одговорност за претварање ове историјске могућности у стварност.

„Придруживање ЕУ је избор. За то је неопходан политички и друштвени консензус и подршка срца и умова људи. Не може постојати двосмисленост лидера о томе гдје припада Западни Балкан као и у којем правцу иде. Сада је на властима држава, уз подршку њихових друштава, да преузму власништво (над процесом) и да испуне добро познате услове за приступање. Да би амбициозни најбољи сценарио постао реалност, акција се мора предузети сад“, каже се у Стратегији.

Стратегију можете преузети овдје.
  
Видео материјал ЕК можете преузети овдје.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА