Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Развој општина у фокусу ЕУ интеграције

Развој општина у фокусу ЕУ интеграције
Датум објаве: 19.02.2018 16:21 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Приступни преговори су шанса да локалне самоуправе искористе могућности које нуде фондови ЕУ и допринесу развоју и јачању сопствених капацитета, поручено је током посјете министра европских послова Александра Андрије Пејовића општини Мојковац.

Министар Пејовић је са сарадницима, у склопу пројекта Европски дан у твом граду, посјетио Мојковац, гдје је разговарао с челницима Општине, учествовао на јавној дебати о значају приступних преговора за развој општина, посјетио реконструисану спортску салу и разговарао с ученицима Средње мјешовите школе „Вуксан Ђукић“ о интеграцији наше државе у ЕУ.

Министар Пејовић је, у разговору с предсједником Општине Мојковац, Ранком Мишнићем, указао на могућности које су свим црногорским општинама на располагању из ЕУ фондова и истакао три важне области за развој овог подручја, а то су пољопривреда, туризам и животна средина.

“Пољопривреда је значајан ресурс за развој економије и пред нама је нова фаза, јер ускоро објављујемо позив за Ипард ИИ. Такође, охрабрује што у туризму видимо позитивна кретања кад је у питању проширење капацитета и ски центри”, поручио је министар.

МЕП

Он је нагласио да је улога локалних самоуправа немјерљива за Поглавље 27, имајући у виду да су улагања углавном на локалном нивоу. “Мојковац је општина која је и раније ушла у процес сортирања и рециклаже отпада и показала да и прије уласка у ЕУ можете размишљати европски и радити на прави начин”, поручио је Пејовић.

Нагласио је да МЕП стоји на располагању свима којима су потребне додатне информације у вези с пројектима који се финансирају из ЕУ фондова, како би те шансе биле искориштене на прави начин.

Мишнић је поручио да развој у складу с европским начелима демократског друштва захтијева одговоран приступ дугорочном стратешком планирању. Истакао је да је Мојковац као туристичко-пољопривредни центар с очуваном животном средином визија челника мојковачке локалне самоуправе, а да су преговори и фондови ЕУ шанса за допринос остварењу те визије.

Оцијенио је да је Општина Мојковац, реализацијом три пројекта финансирана из ЕУ фондова (реновирање спортске сале, оснивање Регионалног парка Сињајевина и пројекат “Спасимо наше ријеке”, показала да има капацитет да се ухвати у коштац са сложеним процедурама.

Саговорници су констатовали да је добра сарадња Владе и локалних заједница од кључне важности за процес преговора, будући да ће брзина приступања Црне Горе ЕУ зависити и од способности и капацитета локалних заједница да спроведу неопходне реформе.

МЕП

Министар Пејовић је, уз предсједника Мишнића, генералну директорицу за туристички развој и стандарде у Министарству одрживог развоја и туризма Оливеру Брајовић, начелницу Одјељења за економске анализе у Министарству пољопривреде и руралног развоја и шефицу Радне групе за 11. поглавље Кристину Лапчевић и помоћницу Генералног секретара за међународну сарадњу и европске интеграције у Заједници општина Црне Горе Вању Старовлах, учествовао на јавној дебати “Значај приступних преговора за развој општина”, током које је одговарао на питања заинтересованих о могућностима које ЕУ нуди општинама, процедурама пријављивања пројеката који се финансирају из ЕУ фондова истакавши да ће од чланства ЕУ и стандарда које Црна Гора на путу према чланству усваја сви имати користи.

Генерална директорица Оливера Брајовић, рекла је током дебате да је ЕУ позитивно оцијенила област туризма, као и да је прошла година била рекордна по свим показатељима за област туризма. Истакла је да су отворена 33 хотела у Црној Гори потврда добре развојне политике Владе и указала да је и у Мојковцу у прошлој години порастао број туриста за 45%.

Шефица Радне групе за 11. поглавље Кристина Лапчевић је истакла да пут према ЕУ не треба да буде само испуњавање обавеза него достизање стандарда и вишег квалитета живота грађана. У том смислу је указала на потребу што ефикаснијег кориштења европских фондова у циљу развоја руралних подручја.

Помоћница генералног секретара за међународну сарадњу и европске интеграције у ЗОЦГ Вања Старовлах је нагласила да Заједница општина већ годинама ради на промоцији европских вриједности на локалном нивоу и истакла важност институционалних реформи и унапријеђења сарадње.

МЕП

Током посјете Средњој мјешовитој школи „Вуксан Ђукић“, министар је са средњошколцима разговарао о процесу приступању Црне Горе ЕУ, њиховом виђењу Уније и очекивањима од будућег чланства, као и о већ доступним програмима ЕУ за њихово школовање у државама чланицама Уније и могућностима за школовање и рад у другим чланицама Уније.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА