Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Финска подржава приступање Црне Горе ЕУ

Финска подржава приступање Црне Горе ЕУ
Датум објаве: 20.02.2018 13:03 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Финска ће наставити да подржава Црну Гору у процесу преговора с Европском унијом, како кроз експертску и техничку помоћ, тако и кроз учешће у Савјету Европске уније и предсједавање Савјетом у другој половини 2019, порука је са састанка министра европских послова Александра Андрије Пејовића с државним секретаром у Министарству вањских послова Финске, Петером Стенлундом.

Министар Пејовић је упознао саговорника с динамиком преговарачког процеса, подсјетивши да је Црна Гора до сад отворила 30 поглавља, и три привремено затворила, као и да се очекује скоро отварање преостала три поглавља: 17, 27 и 8.

МЕП

Истакао да су посебна пажња и напори Владе усмјерени на области које су идентификоване недавно објављеном Стратегијом за Западни Балкан, а које се односе на владавину права, добро управљање, конкурентност економије, билатералну и регионалну сарадњу нагласивши снажну одлучност да се реформски процеси успјешно заокруже. У том смислу, министар је посебно указао на интензиван рад на испуњавању 83 привремена мјерила у поглављима 23 и 24, нагласивши да ће подршка Финске бити од великог значаја за интензивирање процеса привременог затварања поглавља током актуелног бугарског, али и предстојећих, аустријског и румунског предсједавања Савјетом ЕУ.

Државни секретар Петер Стенлунд је поздравио напоре Црне Горе у постизању што бољих резултата у преговорима и изразио снажну подршку Финске процесу приступања Црне Горе унији европских држава. Пренио је да се Финска залаже за даље проширење ЕУ, чији су грађани наклоњени пријему нових чланица, уз испуњавање свих постављених критеријума, као и да подржава принцип индивидуалног напретка. Истакао је да ће се подршка посебно наставити током предсједништва те државе ЕУ у другој половини 2019.

Размијењена су мишљења о политичким и безбједносним приликама на Западном Балкану, предстојећем Самиту у Софији, као и важности чланства Црне Горе у НАТО-у.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА