Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Завршена реконструкција пруге на дионици Вирпазар - Сутоморе у тунелу Созина

Завршена реконструкција пруге на дионици Вирпазар - Сутоморе у тунелу Созина
Датум објаве: 28.02.2018 15:04 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


На данашњој свечаности, поводом завршетка радова на реконструкцији пруге на дионици Вирпазар – Сутоморе у тунелу Созина у дужини од 6712 метара, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је истакао да сектор саобраћаја у Црној Гори, заједно са сектором животне средине предњачи у броју пројеката који су финансирани кроз доступне ИПА фондове.

О томе, како је казао, свједочи велики број пројеката чија реализација је завршена, или је у току, нарочито у жељезничком сектору.

"Средства која се обезбјеђују кроз различите доступне европске фондове сматрају од непроцјењљиве вриједности за Црну Гору, те стога у Министарству саобраћаја и поморства настављамо и истрајавамо у намјери да поштујући европске процедуре, у сложеним поступцима обезбиједимо максималну искоришћеност европских фондова", нагласио је Нурковић.

Херман Шпиц, шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори објаснио је да се уложена средства у реконструкцију, у износу од 4,3 милиона €, враћају жељезницу на њене пројектоване стандарде и додао да ће возови ићи брже и безбједније. Све је то у складу са циљевима транспортне политике ЕУ која има за циљ подстицање безбједног, еколошког и ефикасног превоза широм Европе, јачање унутрашњег тржишта роба и права грађана да слободно путују широм Европске уније.

"Штавише, будући да је овај сектор на линији Београд-Подгорица-Бар, он је веома битан за прекограничну сарадњу и доприноси бољој повезаности земаља Западног Балкана. Добра путна мрежа омогућава лакше брисање граница између земаља," нагласио је Шпиц.

МЕП

Генерална директорица за европске фондове у Министарству европских послова Ивана Глишевић Ђуровић је поручила да процес приступања ЕУ доноси користи цијелом црногорском друштву, а да су најконкретнији ефекти видљиви управо кроз спровођење важних инфраструктурних пројеката које бесповратном подршком финансира Европска унија.

“Завршетак радова на овом пројекту ће допринијети модернизацији жељезничке линије Бар – Врбница, која је као жељезничка рута 4 препозната као дио главне саобраћане мреже ЕУ, тј.
њеног проширења на Западни Балкан. Улагање од преко 4,3 милиона еура у реконструкцију пруге и тунела Созина свакако је и додатни корак ка испуњењу стандарда прецизираних преговарачким поглављима 14 и 21 – Саобраћајна политика и Транс - европске мреже”, поручила је Глишевић Ђуровић.

Она је истакла да је успјешно спровођење овог пројекта потврда да Црна Гора има и знања и вјештина не само за планирање већ и за спровођење пројеката, као и да се озбиљно припрема за будуће коришћење много издашнијих европских структурних и инвестиционих фондова који ће бити на располагању након ступања у чланство ЕУ.

На самом завршетку, присутнима се обратио Алмер Калач, директор Дирекције јавних радова, који је истакао да се ради о веома важном пројекту за Црну Гору и да ће Дирекција једнако озбиљно приступити и сваком наредном пројекту.

„Сматрам да је на овај начин Дирекција јавних радова оправдавала акредитацију коју је добила за реализацију оваквих пројеката и сматрам да ћемо чинити то и даље“ нагласио је Калач.

Програм Оперативни програм Регионални развој 2012-2013 је усвојен од стране Владе Црне Горе у марту 2012. године и од стране Европске комисије у децембру исте године. Вриједност Програма је 26.159.626€, од чега је 85% финансирано из средстава за претприступну помоћ Европске Уније односно ИПА средстава кроз компоненту ИИИ – Регионални развој, а 15% из Капиталног буџета. Програм чини 5 инфраструктурних пројеката, три из области животне средине, а два из области саобраћаја. Поред инфраструктурних пројеката, из Програма се реализује и неколико пројеката техничке помоћи.