Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одговорни службеници неопходни за професионалну јавну управу

Одговорни службеници неопходни за професионалну јавну управу
Датум објаве: 12.03.2018 15:08 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Стручни и одговорни службеници који стратешки промишљају и раде у интересу напретка својих држава потреба су ефикасне, модерне и професионалне јавне администрације, поручила је генерална директорица за европске фондове у Министарству европских послова Ивана Глишевић Ђуровић, на Иницијалном састанку Шеме ЕУ за младе професионалце Западног Балкана.

МЕП

„Сви смо свјесни да је реформа јавне управе један од приоритета европске интеграције, не само за Црну Гору већ и за регион Западног Балкана. Ова реформа представља значајан предуслов за креирање савремених државних администрација које ће ефикасно одговорити изазовима и захтјевима које намеће преговарачки процес и успјешно испунити све обавезе које проистичу из чланства у ЕУ“, навела је Глишевић Ђуровић.

МЕП

Она је појаснила да полазници овог програма, који је подржан са највиших европских и регионалних адреса, пролазе теоријску и практичну обуку, а да ће у овом циклусу њих петоро бити смјештено у Министарству европских послова, гдје ће им бити обезбијеђено адекватно менторство.

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав, поручио је да друштва Западног Балкана дијеле заједничко наслеђе и изазове и оцијенио да су конфликти из прошлости утицали на стварање различитих предрасуда.

МЕП

“Млади се суочавају са препрекама које су често резултат административних и менталних баријера, што може довести до мањка повјерења. Регионална сарадња и размјене младих помажу да се превазиђу ови изазови. Иницијативе као што је ЕУ програм за младе професионалце на Западном Балкану не само да оснажују процес помирења у региону, него и показују да је реформа јавне управе и добро управљање у самом врху агенде ЕУ проширења”, навео је Орав.

Министрица јавне управе Сузана Прибиловић је подсјетила да је процес реформе јавне управе у Црној Гори повезан и условљен процесом европских интеграција и усклађивањем правног оквира и принципа функционисања јавне управе са европским принципима и добрим праксама.

Посебно важно питање је, додала је, јачање капацитета, у чему нам неизмјерно помаже ЕУ, а као један вид јесте овај програм који пружа могућност нашим будућим креаторима политика да кроз различите компоненте унаприједе своје професионалне вјештине.

МЕП

„Убијеђена сам да се учешће у оваквим програмима ЕУ рефлектује не само као одлична стратегија за приступање ЕУ, већ и као велики допринос економском и политичком напретку земаља које их користе. Са друге стране, овај Програм који ће умногоме допринијети јачању капацитета наших службеника који се обучавају на тако престижним европским институцијама, гдје су своја знања и вјештине стекли и најутицајнији лидери политичке сцене ЕУ“, закључила је Прибиловић.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА/МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ/ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ