Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови пројекти у оквиру Дунавског транснационалног програма

Нови пројекти у оквиру Дунавског транснационалног програма
Датум објаве: 21.03.2018 16:27 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Црногорске институције и организације су до сада успјешно учествовале у Дунавском транснационалном програму и у наредном периоду је важно наставити с активностима које имају циљ даљу изградњу капацитета за ефикасно кориштење финансијске и развојне подршку коју нуди овај програм европске територијалне сарадње, поручено је на данашњем састанку Одбора за надгледање овог програма.

Седми састанак Одбора за надгледање Дунавског транснационалног програма, у ком Црна Гора учествује кроз Инструмент претприступне подршке Европске уније за период 2014 – 2020, одржан је данас у Подгорици, а присуствовали су му представници 14 држава учесница.

На састанку је усвојена листа пројеката одобрених за финансирање у оквиру Другог позива, представљени су резултати оперативне програмске евалуације и размотрена даља стратегија спровођења јавних позива и могућности за развој Програма у наредној финансијској перспективи ЕУ, након 2020.

МЕП

Генерална директорица за европске фондове Ивана Глишевић Ђуровић је подсјетила да су, у оквиру Првог позива, црногорске институције и организације учествовале у 8 пројеката, остваривши подршку од око 700 хиљада еура.

Подсјетила је да су, у оквиру другог позива који је био отворен од 9. маја до 6. јуна 2017, за финансирање предложена 22 пројекта укупне вриједности 40,25 милиона еура од којих црногорски партнери учествују у 5 пројеката.

Похвалила је ефикасно и благовремено спровођење процеса евалуације Другог позива. „Потребно је да се на програмском нивоу, и у Црној Гори, у наредном периоду пажња усмјери на видљивост и изградњу капацитета, како би се на најбољи начин искористила финансијска, административна и развојна подршку коју нуди Дунавски транснационални програм“, рекла је Глишевић Ђуровић.

Она је поручила да су искуства у спровођењу овог Програма јако важна у контексту припреме Црне Горе за коришћење структурних фондова који ће јој бити на располагању када постане чланица Европске уније.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА