Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Потпредсједник Пажин: Добре оцјене Европске комисије обавезују на наставак реформи

Потпредсједник Пажин: Добре оцјене Европске комисије обавезују на наставак реформи
Датум објаве: 18.04.2018 11:40 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницуСлужба за односе с јавношцу Служба за односе с јавношцу

Црна Гора је лидер у процесу европских интеграција, што је за нас подстицај, али и обавеза и одговорност, да кроз кредибилне резултате достигнемо све потребне стандарде и на тај начин оснажимо и потврдимо овакав став наших европских партнера, саопштио је данас потпредсједник Владе Зоран Пажин на заједничкој конференцији за медије са шефом Делегације ЕУ у Црној Гори Аивом Оравом поводом презентације извјештаја Европске комисије.

Нагласио је да је остварени напредак у области владавине права условио укупни напредак Црне Горе у процесу приступања ЕУ. „Да није било напретка у области владавине права у претходној години, Црна Гора не би била у позицији да отвори шест нових поглавља и привремено затвори једно поглавље.“

Овоме треба додати, навео је, и спремност наших институција да се отворе преговори и у преостала три преговарачка поглавља, као и спремност да се почне са затварањем поглавља, посебно када је упитању преговарачко поглавље 7, које се односи на интелектуалну својину, и преговарачко поглавље 10, које се односи на информационо друштво и медије.

У области вањске политике, рекао је, Европска комисија констатује значајан допринос Црне Горе у развијању добросусједских односа унутар региона. „Када је у питању спољна и безбједносна политика констатује се да Црне Гора у цјелости, дакле стопроцентно, прати политику Европске уније у овој области и, у том смислу могли бисмо рећи да већ сада дијелимо европске вриједности са нашим европским партнерима у овој области,“ оцијенио је Потпредсједник.

Навео је да оцјену добар напредак, као највећу оцјену коју је могуће добити на годишњем нивоу, Црна Гора биљежи у области реформе јавне управе, као и у областима пољопривреде и руралног развоја, безбједности хране, ветеринарства и фитосанитарног развоја.

Потпредсједник је изразио задовољство чињеницом је у Извјештају Европске комисије препознат и убрзани економски раст Црне Горе у претходној години, будући да је имала једну од најбрже растућих економија у Европи. „Једнако тако примијећени су и резултати када је у питању фискална консолидација, односно домаћинско управљање јавним финансијама од стране владе,“ рекао је. 
   
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
   
Говорећи о борби против организованог криминала, нагласио је да ће приоритет црногорских институција бити бескомпромисна борба за сигурност сваког грађанина. „У погледу борбе против корупције констатује се да је остварен почетни биланс резултата, а управо то и јесте привремено мјерило из поглавља 23 и 24.“

У осврту на оцјену Европске комисије о стању у области слободе медија, подсјетио су овогодишњим програмом рада Владе превиђене измјене закона о медијма и закона о националном јавном сервису, наглашавајући да је веома важно да у припремање ових закона активно буду укључени представници медија и цивилног сектора. 

„Значајан аспект слободе медија представља и питање одрживе и дјелотворне саморегулације медија. Један дио одговорности у том погледу морају да сносе и сами медији односно медијска заједница. А Влада неће жалити ни труда ни ресурса да им у томе помогне,“ саопштио је потпредсједник Пажин.
   
Закључио је да Извјештај Еворпске комисије представља охрабрење, не само за Владу, већ и за читаво друштво, јер даје јасне показатеље у погледу резултата који су остварени, али и представља једну врсту акционог плана шта је потребно урадити у наредном периоду да би се црногорско друштво интензивним темпом приближавало стандардима Европске уније.