Manja slova Veća slova RSS
>

Samostalan život da bude jednako dostupan i dostižan svima

Samostalan život da bude jednako dostupan i dostižan svima
Datum objave: 04.05.2018 18:55 | Autor: MEP

Ispis Štampaj stranicu


Samostalan život mora biti jednako dostupan i dostižan svima, a to pravo nije svakodnevica osoba sa invaliditetom (OSI), jer mnogi od njih nemaju pristup servisima podrške, koji će im omogućiti da žive dostojanstveno.

To je poručeno na obilježavanju 5. maja, Evropskog dana samostalnog života, koji je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova.

Izvršna direktorica UMHCG, Aleksandra Pavićević, kazala je da je Evropski dan samostalnog života prilika da ukaže na važnost samoprihvatanja i samoodređenja OSI.

MEP

„Samostalni život mora biti jednako dostupan i dostižan svima. Ako je, kako to osnivači ove filozofije govore, osobama bez invaliditeta dat zdravo za gotovo i jednostavno za njih predviđen od samog rođenja, onda on mora biti jednako dostižan i za sve OSI, bez osporavanja i postavljanja nevidljivih struktura podrške“, istakla je Pavićević na trotoaru između Biblioteke „Radosav Ljumović“ i zgrade Skupštine Glavnog grada u Podgorici.

Prema njenim riječima, samostalni život ne znači da OSI žele i da treba da žive same, izolovane i odvojeni.

„Nažalost, pravo na sopstveni život i samostalno donošenje odluka nije svakodnevnica OSI , već izolovan slučaj. Mnoge OSI još uvijek privremeno, povremeno ili trajno život provode u institucijama zatvorenog tipa, a i one koje žive u sopstvenim domovima i zajednicama, nemaju pristup servisima podrške, koji će im omogućiti da žive dostojanstven život i da budu aktivni, samosvjesni građani“, kazala je Pavićević.

Ona smatra da su najskuplje diskriminacija, izolovanost i segregacija.

„Zamislite samo jedan trenutak da ne možete da odlučujete o ničemu, da drugi odlučuju kako i sa kim treba da živite, u koliko sati da jedete, šta ćete da obučete, koga ćete da viđate. Da nemate pravo na slobodu, pravo na izbor i mogućnost da donosite odluke i to samo zato što drugi misle da znaju bolje i više od vas ili da su u poziciji i da odlučuju u vaše ime“, navela je Pavićević.

Šefica Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji Evropske Unije, Plamena Halačeva, smatra da ako se ljudima ne da prilika da dostignu svoj pun potencijal, „to nije samo moralan problem“.

MEP

„To je takođe, i ekonomski problem. Time se troše vještine, iskustva i talenat“, smatra Halačeva.

Delegacija EU, kako je istakla, ohrabruje Crnu Goru da ubrza pokušaje da osigura implementaciju prava na servis za personalnu asistenciju i pravo na slobodu kretanja, fizički pristup javnom transportu i javnim ustanovama, jednak pristup obrazovanju i jednako zaposlenje.

„Lomeći barijere, da bismo došli do slobodnog života, počinje tako što ćemo slušati one koji se sa tim suočavaju. Zbog ovoga OSI i organizacije koje se bore za njihova prava kao što je UMHCG, treba da budu uključene na svim noviima stvaranja zakona“, poručila je Halačeva.

Predsjednički kandidat na nedavno održanim izborima, Mladen Bojanić, čiji je zadatak u simulaciji bio da u invalidskim kolicima ode od Biblioteke „Radosav Ljumović“ do Državne izborne komisije, kazao je da je imao priliku da vidi koliko je automobila parkirano na mjestima na kojima OSI treba da pređu ulicu.

MEP

„U DIK-u ne postoji rampa za ulaz za invalidska kolica. Tako da nismo mogli ni fizički da uđemo. Doživili smo dvostruku diskriminaciju tamo. Prvo, što nismo mogli da uđemo, jer je onemogućen pristup OSI, a druga stvar je što je DIK ponovo primijenila diskriminaciju po pravnoj ili izbornoj osnovi“, rekao je Bojanić.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, koji je imao zadak u simulaciji da kao osoba sa oštećenjem sluha traži lijek u apoteci, ocijenio je da se civilizacijski dio društva ogleda u tome kako se društvo ponaša prema osobama koje su „na neki način drukčije“.

On smatra da je OSI potrebno omogućiti da se što bolje uklope u društvo i da imaju pravo da donose odluke sami.

„Od strane opštine, imamo problema koje smo vidjeli, i koje sam konstatovao u realnosti i koje ću predložiti u dogovoru sa tim osobama, jer samo oni znaju kako im je. Iznenandio sam se koliko je to drugačiji način življenja, ponašanja i odnosa sa u komunikaciji sa ostalim. Čini mi se da nedovoljno tome posvećujemo pažnju“, rekao je Suhih.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, čiji je zadatak u simulaciji bio da kao osoba sa oštećenjem vida ode do kafića i popije kafu uz pomoć bijelog štapa, rekao je da „tek kada stavite povez na oči, shvatite koliko je pravda u Crnoj Gori slijepa“.

MEP

„Koliko je tim osobama teško, i koliko malo razumijevanja pronalaze ukupno u našem društvu za ono što su njihove ljudske potrebe i ono što je njihovo ljudsko pravo. Meni je ova aktivnost pomogla da dodatno shvatim probleme sa kojima se OSI suočavaju“, kazao je Abazović.

On je ocijenio da crnogorsko društvo ima ogroman problem da percipira stvarne potrebe ljudi sa invaliditetom.

Poslanica Demokratskog Fronta, Branka Bošnjak, koja je imala zadatak da u invalidskim kolicima dođe do plenarne sele Skupštine Glavnog grada, ocijenila je da ne postoje adekvatni uslovi za OSI u crnogorskim institucijama.

"Ako ste u kolicima, a hoćete da budete odbornik ili poslanik u Skupštini, ne možete ni da uđete u te klupe, jer su toliko uske, da ne mogu da stanu kolica. Mislim da bi svi kao društvo trebalo da se zapitamo zbog čega ne vodimo dovoljno računa prlikom izgradnje", rekla je Bošnjak.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, koji je imao zadatak da u simulaciji kao osoba sa oštećenjem vida sa bijelim štapom ode do prodavnice u Hercegovačkoj ulici, smatra da je potrebno izjednačiti prava OSI sa ostatkom društva.

"Komunalne vlasti u gradu bi trebalo da, pri projektovanju ulica i trotoara, uvijek imaju u obzir OSI, da bi tako i vlasti na državnom nivou mogle sve da učine kako bi te osobe našle zaposlenje i učestvovale u životu zajednice", ocijenio je Joković.

Predsjednik opštinskog odbora Liberalne partije Glavnog grada, Jovo Rabrenović, koji je imao zadak kao osoba sa oštećenjem vida, ocijenio je da je OSI potrebna samostalnost u svakodnevnom životu.

„Kao što svi želimo da budemo samostalni i OSI žele da budu samostalne i da imaju normalan život. U toku ove pratktične vježbe simulacije shvatio sam da sam duboko razočaran u nas kao građane. Ove barijere koje postoje na ulicama i trotoarima treba da se eliminišu i dovedu do nivoa da nisu smetnja u svakodnevnom životu OSI“, kazao je Rabrenović.

On smatra da građani moraju da daju značajniji doprinos kako bi OSI bile tretirane na isti način i kako bi mogle slobodno i samostalno da žive.

Predstavnica Demokratske Crne Gore, Sonja Radunović, čiji je zadatak bio da kao osoba sa oštećenjem vida ode u banku, kazala je da je put do banke popločan zbog čega, kako je rekla, štab za slijepe zapinje.

„Kola su sa svake strane, velika je buka. Ali veliki problem su i nepristupačni bankomati. Na bankomatu nemaju zvučni signali, ni slušalice, da bi osoba sa oštećenjem vida mogla da podigne novac“, pojasnila je Radunović.

Ona je istakla da u razvijenim zemljama postoje taktilne staze gdje, kako je pojasnila, štap upadne u kanal i navodi osobu do ulaza u banku.

Sekretar Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, Ivan Terzić, čiji je zadatak u simulaciji bio da u invalidskim kolicima pređe put od Trga nezavisnosti do autobuskog stajališta kod Crnogorskog narodnog pozorišta, smatra da je Glavni grad napravio značajan pomak kada je u pitanju stvaranje boljih uslova za OSI, ali da, kako je rekao, ostaje prostora za napredak.

„Zaključak današnje simulacije i susreta je da, i pored svega što je Glavni grad uradio u proteklom periodu, a mislimo da je napravljen značajan pomak u smislu pristupačnosti objekata, saobraćajnica i svega, i dalje ostaje dosta prostora za razvoj“, ocijenio je Terzić.

Događaj je organizovan u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija i sprovodi UNDP.