Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Париз: Црној Гори додатних 1,5 милиона еура за припрему пројекта изградње обилазнице око Будве

Париз: Црној Гори додатних 1,5 милиона еура за припрему пројекта изградње обилазнице око Будве
Датум објаве: 18.06.2018 17:22 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Европска унија је у оквиру деветнеастог позива за достављање пројеката Западобалканског инвестицијског оквира додијелила Црној Гори додатних 1,5 милиона еура за припрему пројектне документације за пројекат изградње обилазнице око Будве, као приоритетног дијела приморске варијанте Јадранско – јонског аутопута, потврђено је на састанку Управног одбора овог инструмента одржаном данас у Паризу. 
                 
Црну Гору је на састанку представљала замјеница главног преговарача – национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић.

Додијељена средства биће искориштена за припрему идејног пројекта и процјене друштвеног и утицаја на животну средину за 17 километара приоритетне обилазнице и двије припадајуће петље, надовезујући се на средства у износу од 2,5 милиона еура која је ЕУ одобрила крајем 2017. за припрему исте документације с главним пројектом за првих 13 километара обилазнице чија је укупна дужина 30 километара. Одобрени пројекат је додатни у низу пројеката које ЕУ финансира у Црној Гори у склопу Берлинског процеса, као политичке платформе у оквиру које Унија пружа подршку Западном Балкану за саобраћајно и енергетско повезивање и спровођење пратећих реформи у овим областима.

КЕИ

Ивана Глишевић Ђуровић је представила члановима Управног одбора одобрени пројекат, указавши на користи које ће Црна Гора имати од изградње приоритетне обилазнице око Будве, посебно у дијелу рјешавања гужви у саобраћају, што одговара захтјевима убрзаног развоја туризма. Нагласила је да ће Влада наставити с посвећеним радом по питању припреме инвестиција у инфраструктуру, на линији опредјељења да су управо инфраструктурни пројекти међу главним приоритетима Владе.

„Увјерена сам да ће изградња приоритетне обилазнице око Будве, као дијела приморске варијанте Јадранско – јонског аутопута, која ће услиједити, бити од изузетног значаја за развој туризма овог региона и интензивирање економског развоја Црне Горе у цјелини“, поручила је Глишевић Ђуровић у свом обраћању.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ